Zájemců o zprávu OLAFu přibývá. Nově jsou i ze středočeského ROPu

Počet politiků, kteří žádají o závěrečnou zprávu OLAFu k vyšetřování dotace pro farmu Čapí hnízdo, se neustále rozšiřuje. Nově přibylo například i několik členů Výboru Regionální rady ROP Střední Čechy – úřadu, který před deseti lety dotaci projektu přidělil. Výbor je přitom spolu s ministerstvem financí jediný orgán, který může rozhodnout, zdali bude stát po příjemci 50milionové dotace peníze vymáhat zpět či nikoliv.

Klíčové rozhodnutí zřejmě padne už na přelomu ledna a února, kdy středočeský úřad plánuje mimořádné jednání výboru. Nicméně dle člena výboru Dana Jiránka (ODS) mu – a jeho kolegům – odmítli úředníci zprávu Evropského úřadu proti podvodům poskytnout. 

„Ředitel říkal, že to musí nechat prověřit právníky, že z ministerstva financí přišlo, že by se zpráva neměla zveřejňovat,“ upozorňuje Jiránek. „My ale nejsme veřejnost, my jsme členové orgánu, který bude rozhodovat o osudu projektu Čapí hnízdo, čili potřebujeme tu zprávu, abychom mohli rozhodnout s plným vědomím, co se tam stalo,“ doplňuje. 

Výbor má dle jednacího řádu nárok získat informace s předstihem, tedy ještě před tím, než by za měsíc o dotaci pro farmu rozhodoval. „Neumím si představit, že bychom materiál nedostali. Zatím jsem se nikdy nesetkal s tím, že by mi nějaký úřad nedal zprávu, která patří k tomu, co máme vědět, abychom mohli rozhodnout správně,“ doplňuje Jiránek a doufá, že jde pouze o zdržení a nikoliv o snahu je ke zprávě OLAFu vůbec nepustit.

Schillerová: Zprávu jsme rozeslali všem kompetentním úřadům

Ministryně financí Alena Schillerová (nestr. za ANO) podotýká, že zprávu rozeslali všem kompetentním úřadům bez jakéhokoliv doporučení. „Je teď otázkou pro ROP Střední Čechy, který byl poskytovatelem této dotace, zda zahájí správní řízení odnětí dotace či zda se připojí k trestnímu stíhání jako poškozený,“ podotýká Schillerová. Zároveň připouští, že navrhne vyjmutí dotace na farmu Čapí hnízdo z fondů Evropské unie. Padesát milionů pak může být použito na jiné projekty. 

Zpráva OLAFu zajímá i poslance mandátového a imunitního výboru. Ostatně právě jim bude příští úterý premiér Andrej Babiš a poslanec Jaroslav Faltýnek (oba hnutí ANO) vysvětlovat svůj pohled na celou kauzu. „Může se teoreticky stát, že část poslanců prostě dojde k závěru, že je to celý prasárna, politická, objednaná, zaplacená,“ říká k tomu Faltýnek. 

Ze členů imunitního výboru četl závěry OLAFu Miroslav Kalousek (TOP 09). „Ta zpráva jasně konstatuje, že dotace byla vylákána na základě nepravdivých údajů žadatele a že ta dotace neměla být nikdy proplacena. Je tam tedy doporučení Evropské komise, aby se na tom Evropská unie nepodílela, aby si to zaplatil členský stát a ten si to také sám trestně stíhal. To je v kostce obsah,“ upřesnil Kalousek. 

Imunitní výbor chce zprávu znát dřív, než dá doporučení plénu

I další členové výboru si chtějí zprávu přečíst před tím, než se rozhodnou, zdali doporučí sněmovně vydání Babiše s Faltýnkem. Šanci zřejmě dostanou v rámci své gesce. Mohou totiž nahlížet do policejních spisů týkajících se vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. A zpráva OLAFu do něj byla založena.

„Teď to bude záviset na policii, zda umožní v souladu s tím, jak umožnila nahlížení do spisu, i nahlížení do této zprávy,“ naznačuje způsob, jak se k obsahu zprávy OLAFu dostat předseda výboru Stanislav Grospič (KSČM).

Tuzemským úřadům zveřejnění zprávy nedoporučilo Městské státní zastupitelství, které vyšetřování kauzy dozoruje. Nicméně materiál se zdráhají zveřejnit také instituce Evropské unie. Je to prý věc českých úřadů.

„Komise nezveřejňuje zprávy OLAFu, tohle je věcí českých úřadů. Zatím jsme nedostali žádost o zveřejnění této zprávy,“ uvedla ve středu v Bruselu na dotaz ČT mluvčí Evropské komise Mina Andreeva. Nedávná slova Andreje Babiše o tom, že vyšetřování Čapího hnízda bylo nestandardní, pak nechtěla komentovat a odkázala na OLAF.

Ani tento úřad ale nechce situaci blíže rozebírat. „Vzhledem k tomu, že následný postup je předmětem administrativního a soudního utajení, nebude se OLAF v tomto stádiu k věci vyjadřovat. Je tomu tak z důvodu ochrany práv jednotlivců, kvůli požadavkům na mlčenlivost i s ohledem na možná návazná vyšetřování,“ napsalo České televizi tiskové oddělení úřadu.