Noví ministři přebírají úřady, Kalousek Fischera upozornil na Lukoil

Praha - Noví ministři vlády Jiřího Rusnoka začali postupně přebírat své resorty. Jako první byl do úřadu uveden vicepremiér a ministr financí Jan Fischer, který resort převzal po Miroslavu Kalouskovi (TOP 09). Odcházející ministr ho informoval hlavně o tom, v jaké fázi je příprava rozpočtu. Upozornil ho i na údajný nátlak dceřiné společnosti Lukoilu. Rusnok poté předal ministerstvo vnitra Martinu Pecinovi, ministerstvo průmyslu a obchodu Jiřímu Ciencialovi a resort zahraničí Janu Kohoutovi. Jako staronový ministr se do svého resortu vrátil i ministr obrany Vlastimil Picek. Zbývajících devět ministrů převezme úřady ve čtvrtek.

Fischer na ministerstvu nechystá žádné velké personální změny. Chce především nastartovat růst české ekonomiky: „Za zásadní prioritu považuji to, aby se po řadě kvartálů, kdy ČR připomínala schůzi po schodech dolů, tento vývoj zvrátil, aby se podařilo obnovit růst v České republice… Nehodlám přicházet s radikálními opatřeními v oblasti daní,“ ubezpečil. Daňovou soustavu chce podle svých slov stabilizovat, ministerstvo bude také více dohlížet na výběr daní. Fischer rovněž odmítl spekulace, že by se ministerstvo financí revanšovalo sponzorům za splacení dluhů, které mu zbyly z prezidentské kampaně.

Kalousek Fischera seznámil s přípravami státního rozpočtu pro rok 2014 a podotkl, že mu předává stabilizovaný resort. Upozornil ho také na údajný nátlak dceřiné společnosti Lukoilu, která se podle něj chce přiživovat na operacích společností Čepra, Mera a Letiště Praha: „Jsem rád, že nemám důvod pochybovat o tom, že nový ministr bude těmto tlakům čelit stejně nekompromisně, jako jsem čelil já.“ Podrobnosti o údajném nátlaku české pobočky Lukoilu neuvedl. „Pokud někdo zdůrazňuje managementu podniku, že by mohl mít problém, když nevyhoví některým smluvním návrhům, tak by měl mít jistotu, že bude mít podporu ministerstva,“ dodal pouze.

Po tiskové konferenci Kalousek novinářům řekl, že zájmy ruské naftařské společnosti jsou také zájmy místopředsedy Zemanovců (SPOZ). Čestným předsedou SPOZ je prezident Miloš Zeman, který vznik úřednické vlády inicioval. Jednatelem společnosti Lukoil Aviation Czech je místopředseda strany Martin Nejedlý, považovaný za jednoho z nejvlivnějších lidí ve straně. Byl také klíčovým mužem zodpovědným za financování Zemanovy prezidentské kampaně.

Pecina chce navýšit počty policistů a jejich platy

Pecina na brífinku při uvedení do úřadu zmínil, že chce navázat na svou předchozí práci v resortu za vlády Jana Fischera. Výraznější personální změny kromě již zmiňovaných nechystá. Přivede si svou sekretářku a poradkyni pro personalistiku. Již dříve také avizoval, že chce navýšit počty policistů a jejich platy. Navýšit počty mužů a žen plánuje zejména v oblastech, kde policie dlouhodobě zaznamenává problémy, například v severních Čechách.

Uvedení do úřadu už má za sebou také nový ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala. Prozatím nehodlá prosazovat personální změny v úřadu. Podle svých slov „nepatří mezi řezníky“. Jako jednoznačnou prioritu resortu uvedl energetiku a konkurenceschopnost. Odcházející ministr Kuba (ODS) poznamenal, že řada oblastí, které řeší toto ministerstvo, je pevně svázána se součinností sněmovny: „Tyto věci musí nutně projít procesem v dolní komoře, což bude mít tato vláda docela těžké“. Zmínil například předložený návrh na pozastavení podpory obnovitelných zdrojů.

Jiří Cienciala vystřídal na ministerstvu Martina Kubu
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Kohout: Doufám, že bude konečně česká zahraniční politika mluvit jedním hlasem

Jan Kohout při předání úřadu poděkoval předchozímu ministru Karlu Schwarzenbergovi za práci pro zahraniční jméno České republiky. Rád by s ním zůstal nadále v kontaktu kvůli diskuzím o některých tématech zahraniční politiky. „Doufám, že konečně bude česká zahraniční politika mluvit jedním hlasem,“ podotkl. Prioritou Kohouta bude důraz na proexportní politiku, ale například také řešení postů velvyslanců.

Staronový ministr obrany Vlastimil Picek předloží vládě návrh dalšího pronájmu švédských nadzvukových stíhaček Gripen, ale až po hlasování o důvěře úřednickému kabinetu. Na místě ministra obrany se bude soustředit na prosazení řady zákonů, které úřad připravuje nebo již připravil.