Za skladování munice ve Vrběticích nikdo potrestán nebude. Zprošťující rozsudek je definitivní

Případ skladování údajně zakázaných výbušnin ve Vrběticích končí bez trestů. Státní zástupce vzal zpět odvolání proti rozsudku Krajského soudu v Brně. Zprošťující verdikt je tím pádem definitivní. České televizi to potvrdila mluvčí krajského soudu Eva Sigmundová.

V trestní kauze byly obžalované dvě firmy a pět osob. Těm za skladování min hrozilo až 12 let vězení, firmám jejich zrušení.

„Ve věci bylo vydáno usnesení, kterým předseda senátu Vrchního soudu v Olomouci bere na vědomí zpětvzetí odvolání státního zástupce proti rozsudku Krajského soudu v Brně. Rozhodnutí, kterým byli obžalovaní zproštěni, je tak pravomocné,“ uvedla mluvčí krajského soudu Eva Sigmundová.

U soudu skončily firmy Excalibur Army a Real Trade a dalších pět osob. Ty podle státního zástupce nakoupily od maďarské společnosti vojenský materiál a následně dovezly a uskladnily ve Vrběticích zakázané protipěchotní miny. Za to obžalovaným hrozily dvanáctileté tresty, firmám dokonce jejich zrušení. Obžalovaní svoji vinu od počátku odmítali.

Krajský soud v Brně nakonec obžalované obvinění zprostil. Podle soudu byla skladována pouze těla min, nejednalo se tak o zakázaný materiál. Obžalovaní se tak podle soudu ničeho trestného nedopustili.

Už dříve obhájce Pavel Jelínek uvedl, že trestní kauzou bylo poškozeno dobré jméno jeho klientů a nevyloučil v této věci další právní kroky. Další obhájkyně Dana Libochowitzová pro Českou televizi uvedla, že klienti teprve zvažují další postup, žádost o odškodnění tedy zatím nepodali. Případné právní kroky chystají nejdříve začátkem příštího roku.

Policie dále prověřuje výbuchy ve skladech s vojenským materiálem z října a prosince 2014. Při první explozi zahynuli dva zaměstnanci společnosti Imex Group, která si sklady pronajímala. Policie případ vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení.