Počasí přeje lyžařům, o víkendu se otvírají další areály

Víkend přinese mírné ochlazení, už během pátečního odpoledne by mělo začít sněžit i v nížinách a na horách bude dál mrznout. Počasí tak bude přát milovníkům zimních sportů, tento víkend se otevírají další lyžařská střediska: lyžaři mohou vyrazit do Jizerských hor i Krkonoš. Otevřené budou taky ski areály na jihu Čech, v Krušných horách nebo v Beskydech.

Meteorologové předpovídají v důsledku postupu studené fronty ochlazení už během pátečního odpoledne. Přes den by mělo být převážně oblačno s přeháňkami a hranice pro sněžení se bude postupně snižovat. Večer by měly být sněhové srážky už v polohách od 300 metrů nad mořem. Nejvyšší denní teploty dosáhnou tří až šesti stupňů Celsia.

O víkendu se budou denní teploty pohybovat kolem nuly, v noci bude mrznout. Ze soboty na neděli klesnou teploty k minus čtyřem stupňům a v noci z neděle na pondělí až k minus šesti stupňům. 

Sněhové přeháňky se budou během soboty objevovat zpočátku jen ojediněle, odpoledne pak budou četnější. Neděle přinese polojasnou až oblačnou oblohu s ojedinělými vločkami. Od západu ale bude přecházet další frontální systém, postupně se proto zatáhne a přidá se sněžení.  

Počasí v týdnu od 11. do 15. prosince
Zdroj: ČT24

Areály na Šumavě zahajují sezónu

Velká lyžařská střediska na jihu Čech zahajují v pátek sezonu. Pro veřejnost se tak otevřou sjezdovky ve Skiareálu Lipno, na Zadově a na česko-rakouské hranici Šumavy v Hochfichtu. Ve vyšších polohách mohou do upravených stop vyrazit i běžkaři. Zadov zahájil sezonu v pátek ráno a připravuje také hned na první den večerní lyžování. Na Zadově zatím bude otevřena jen sjezdovka Kobyla.

Šumava, stav 7. 12. 2017
Zdroj: ČT24

Skiareál Lipno v pátek zahajuje provoz všech tří lanovek. Návštěvníci můžou využít sjezdovky Jezerní, Spojovací, Dámskou i Promenádní. „Pokud půjde vše dobře, měli bychom v příštím týdnu otevírat i další sjezdovky. Ve druhém sledu zasněžíme skicrossovou dráhu, měřený slalom, snowpark, Vyhlídku, nebo Školní sjezdovku. Na závěr si necháme Pánskou a Střechu a budeme mít připravený kompletní areál, tedy téměř 12 kilometrů tratí,“ uvedl ředitel areálu Petr Dušek.

Areál Hochficht hlásí výšku sněhu v rozmezí 35 až 55 centimetrů. Provozovatelé upraví pro návštěvníky sjezdovky v celkové délce více než sedm kilometrů. „Od minulého víkendu jsou upravené běžecké stopy na Schönebenu u Zadní Zvonkové. To znamená 19 kilometrů stop pro klasický styl i bruslení,“ uvedl za středisko Hochficht Martin Řezáč.

Studio 6: Lyžařská střediska zahajují sezonu (zdroj: ČT24)

V Kronoších zahajuje Špindlerův Mlýn i Pec pod Sněžkou

Ski areál Černá hora v Krkonoších už spustil trvalý provoz. Lyžaři mají k dispozici 300 metrů dlouhý úsek sjezdovky Anděl s 30 až 50 centimetry přírodního a umělého sněhu. Běžkaři mají na vrcholu Černé hory upraveno asi sedm kilometrů běžeckých tras. Ty jsou k dispozici také například nad Velkou Úpou či v okolí Malé Úpy.

„Lyžaři teď mohou využívat tři lanové dráhy a deset vleků. O víkendu bude pro běžkaře v okolí Černé a Světlé hory a nad Pecí pod Sněžkou upraveno přes 30 kilometrů běžeckých tratí,“ řekl v pátek ředitel SkiResortu Černá hora – Pec Petr Hynek.

V příštím týdnu by SkiResort chtěl v případě příznivého počasí otevřít areály Velká Úpa a Černý Důl, kde je nová čtyřsedačková lanovka. 

Ve Špindlerově Mlýně, kde na svazích leží 30 až 50 centimetrů sněhu, se otevřely sjezdovky ve Svatém Petru, Nová Hromovka a na Medvědíně. V sobotu a v neděli pak ještě přibude sjezdovka Malý hank ve Svatém Petru a pojede kotvový vlek pod lanovkou na Medvědíně.

Krkonoše, stav 7. 12. 2017
Zdroj: ČT24

První úpravu má za sebou i Jizerská magistrála

Na pomezí Jizerských hor a Krkonoš otevře skiareál v Kořenově – Rejdicích. „Vypadá to dobře, máme od 35 do 40 centimetrů sněhu. Budeme mít i večerní lyžování v pátek a v sobotu,“ uvedl majitel areálu Martin Martínek. V neděli se rozhodne, jestli zůstane areál otevřený i přes týden.

Jizerské hory, stav 7. 12. 2017
Zdroj: ČT24

Další střediska v Jizerských horách zatím plánují víkendový provoz. Na Severáku v Hraběticích nedaleko Bedřichova spustí tři vleky, otevřená bude půjčovna a fungovat bude lyžařská škola. „Na Severáku máme asi 15 centimetrů přírodního a 30 centimetrů technického sněhu,“ uvedl za areál Pavel Bažant. 

Jizerské hory jsou připravené i na běžkaře, první úpravu má za sebou Jizerská magistrála.

V Orlických horách se otevřely Říčky

Prvním střediskem v Orlických horách, kde se rozjela lanová dráha, jsou Říčky. Ve Ski centru Říčky leží okolo 80 centimetrů přírodního a technického sněhu. Lyžuje se na červené sjezdovce se 70 až 100 centimetry technického a přírodního sněhu. Podle ředitele areálu Jana Duffka by měla být od soboty v provozu také modrá sjezdovka.

Orlické hory, stav 7. 12. 2017
Zdroj: ČT24

Na Vysočině se bude jezdit na Fajtově kopci

V pátek odpoledne se rozjede vlek na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí, v sobotu možná otevře i sjezdovka Šacberk u Jihlavy.

Rekreační běžkaři už ve vyhrazených hodinách mohou využívat dvoukilometrovou trať ve Vysočina Aréně v Novém Města na Moravě. Ta je upravena sněhem z loňské zimy, který přes léto zůstal uchovaný v tamním zásobníku. Další správci skiareálů na Vysočině plánují ochlazení využít k výrobě dalšího technického sněhu.

Ski Bílá v Beskydech rozjede v sobotu lanovku

V Beskydech mohou příznivci lyžování a snowboardingu o víkendu vyrazit do střediska Ski Bílá na Frýdecko-Místecku. Areál první vlek spustil už minulou neděli, ale od tohoto víkendu chce uvést do provozu i lanovku a další červenou sjezdovku pod ní. Lyžovat se bude za speciální cenu 150 korun. Na sjezdovkách je podle vedoucího areálu Jaroslava Vrzguly zhruba 20 až 30 centimetrů sněhu.

Na Zlínsku se začne lyžovat ve Stupavě

Lyžařská sezona ve Zlínském kraji začala v pátek dopoledne v areálu ve Stupavě na Uherskohradišťsku. Na svahu je v průměru 30 centimetrů sněhu v některých místech až 50 centimetrů. Sněžná děla se v areálu rozjela už v polovině listopadu.

„Poslední dny to bylo kvůli vyšším teplotám špatné. Pořádně mrzlo jen jednu noc, jinak jsme zasněžovali spíše po hodinách,“ uvedla provozovatelka areálu Bohdana Orlová.

O víkendu by se mohl rozjet vlek například v Karolince na Vsetínsku, kde je nachystaných 650 metrů sjezdovky. „Na svahu leží 20 až 40 centimetrů převážně technického sněhu,“ řekl zástupce areálu Marek Cimala.