Babiš už potvrdil jména všech ministrů. Zdravotnictví má vést Vojtěch, školství Plaga

Babiš potvrdil jména všech ministrů (zdroj: ČT24)

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš potvrdil České televizi jména kandidátů na ministerské posty. Resort kultury by měl vést Ilja Šmíd, školství dosavadní náměstek zodpovědný za vysoké školy Robert Plaga, ministerstvo pro místní rozvoj Klára Dostálová a zdravotnictví Adam Vojtěch. Prezident Miloš Zeman zahájí schůzky s kandidáty na ministry v polovině příštího týdne v Lánech.

Ilja Šmíd je muzikolog, zpěvák, sbormistr a dirigent, v roce 1994 spoluzakládal s Jiřím Bělohlávkem Pražskou komorní filharmonii, v letech 1996–2006 byl i jejím ředitelem, sedm let také vedl Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK a působil i jako šéf opery Divadla J. K. Tyla v Plzni. 

Klára Dostálová vystudovala Vysokou školu ekonomickou, pracovala jako účetní, na královéhradeckém krajském úřadě působila jako auditorka, později řadu let vedla krajské Centrum evropského projektování a působila i na několika postech v rámci Regionálního operačního programu Severovýchod. Na ministerstvu pro místní rozvoj pracovala od února 2014 jako náměstkyně, funkce se vzdala po říjnovém zvolení do sněmovny. Je poslankyní za ANO.

Robert Plaga vystudoval finance a veřejnou správu, v únoru 2015 nastoupil v souvislosti se služebním zákonem jako politický náměstek na ministerstvu školství za ANO. V červenci téhož roku se přesunul na post náměstka pro řízení sekce vysokého školství, vědy a výzkumu. Je členem ANO.

Adam Vojtěch má být nejmladším členem nové vlády, je mu 31 let. Vystudoval práva a mediální studia, poté pracoval jako právník pro mediální dům Mafra. Od června 2014 působil u Andreje Babiše na ministerstvu financí jako poradce pro zdravotnictví. Je autorem části programu ANO o zdravotnictví a podílel se i na Babišově knize O čem sním, když náhodou spím. Zasedá v několika orgánech státem vlastněných společností. Je nestraník, poslancem byl zvolen za ANO.

„Myslím, že Adam Vojtěch je velice zdatný. Já si pamatuju koaliční jednání, kdy jsme seděli pan premiér, pan (tehdejší ministr zdravotnictví) Němeček a Adam. A když kolega Vojtěch domluvil, tak pan premiér říká – vy jste horší než opoziční poslanec. Protože my jsme skutečně kritizovali ten resort a posílali jsme desítky dopisů,“ uvedl v rozhovoru pro ČT Andrej Babiš.

Ministři za ANO ve vládě zůstanou. Kromě Pilného

Ostatní jména kandidátů na ministry už Babiš potvrdil dříve. Ministryní financí se má stát dosavadní náměstkyně Alena Schillerová, ministerstvo průmyslu má řídit manažer Siemensu v Česku Tomáš Hüner a ministryní práce a sociálních věcí se podle všeho stane současná radní pro zdravotnictví Středočeského kraje Jaroslava Němcová. 

Kandidátem na ministra vnitra je bývalý náměstek úřadu a někdejší šéf bezpečnosti strojírenských Vítkovic Lubomír Metnar a zemědělství by měl šéfovat spolumajitel zemědělského a potravinářského koncernu Úsovsko Jiří Milek.

Ve vládě budou pokračovat všichni současní ministři za ANO s výjimkou Ivana Pilného. Ministrem spravedlnosti tak má zůstat Robert Pelikán, ministrem dopravy Dan Ťok a ministrem životního prostředí Richard Brabec. Dosavadní ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová České televizi potvrdila, že je kandidátkou na ministryni obrany. Současný šéf resortu obrany Martin Stropnický se má stát ministrem zahraničí. 

Babiš po úterním setkání s prezidentem Milošem Zemanem řekl, že jména budoucích ministrů nebude zveřejňovat, protože to Zemanovi slíbil. Postupně ale jednotlivé kandidáty na ministry potvrdil. 

Zeman zahájí schůzky s nováčky příští týden

Prezident Miloš Zeman zahájí schůzky s kandidáty na ministry v polovině příštího týdne, konat se budou na zámku v Lánech. Setkáváním s navrženými členy kabinetu chce mimo jiné posoudit jejich odbornost. Na otázku, zda považuje všechny ministerské nováčky za odborníky, přímo neodpověděl.

„Zaprvé si prostuduji životopisy těchto lidí. Zadruhé se s nimi osobně setkám. Nejsem všeználek, ale za těch 25 let v politice přece jenom o jednotlivých resortech něco málo vím. Takže nedokážu rozeznat génia od průměrného odborníka. Ale dokážu rozeznat totálního laika, který se vydává za odborníka,“ prohlásil Zeman. Pokud někdo ve vládě neuspěje, bude vystřídán, dodal.

Prezident chce jmenovat Andreje Babiše premiérem ve středu 6. prosince, jeho vládu zřejmě o týden později. Babišova vláda zatím nemá vyjednanou podporu většiny sněmovny a má být menšinová. Pokud důvěru nezíská, Zeman už dříve avizoval, že dá Babišovi i druhou šanci.