Čech, který se chtěl přidat k islamistům, neuspěl s dovoláním. Zkusí ještě ústavní stížnost

Nejvyšší soud zamítl dovolání Jana Silovského, který se chtěl v Sýrii přidat k Islámskému státu (IS). Oznámila to jeho matka. Právník už podle ní připravuje ústavní stížnost. Odvolací vrchní soud letos v květnu Silovskému zpřísnil trest z původních tří a půl roku na šest let za mřížemi. Hrozilo mu až doživotí.

Silovský se nejprve vyšetřovatelům doznal. Uvedl, že počítal s tím, že půjde do války, bude bojovat za ideologii IS a bude zabíjet lidi. Později ale zpochybnil, že se chtěl v Sýrii skutečně zapojit do bojových akcí. U soudu řekl, že do Sýrie nejel zabíjet, ale nechat se zabít. Dodal, že už by se znovu do země jet nepokusil.

Podle obžaloby z prosince 2016 mu hrozilo za přípravu teroristického útoku až doživotí, státní zástupce ale v závěrečné řeči navrhl čin posuzovat podle nového doplnění trestního zákoníku jako podporu a propagaci terorismu, za což hrozí tři až 12 let vězení. Soudy se k této kvalifikaci přiklonily.

Proti původnímu rozsudku, který Silovského poslal do vězení na tři a půl roku, se ale odvolala státní zástupkyně. Předseda odvolacího senátu Zdeněk Sovák následně krajskému soudu vytkl, že nadhodnotil doznání muže

Znalci při původním líčení u plzeňského krajského soudu o Silovském řekli, že žije ve svém vnitřním světě a není dostatečně schopný komunikovat s okolím. Pro jeho osobní indispozice jej pak zaujal Islámský stát – jím prezentované náboženství ve fanatickém, radikálním výkladu dává přesný návod jak žít.

Silovský byl zadržen loni v lednu v Turecku na mezinárodním letišti a nebyl zřejmě součástí větší skupiny lidí. Měl u sebe letenku na vnitrostátní linku na syrské hranice a turecké policii údajně přiznal, že důvodem jeho cesty do Sýrie byl úmysl přidat se k teroristické organizaci Islámský stát.