Pokus přidat se k Islámskému státu potrestal soud šesti lety vězení

Jan Silovský stráví za to, že se chtěl v Sýrii připojit k organizaci Islámský stát, šest let ve vězení. Vrchní soud mu zpřísnil trest, původní verdikt krajského soudu zněl tři a půl roku. Rozsudek je nyní pravomocný.

Za pokus přidat se k Islámskému státu hrozilo Janu Silovskému dvacet let vězení, případně i doživotí. Nakonec stráví za mřížemi šest let. Sám před krajským soudem tvrdil, že nechtěl jet do Sýrie někoho zabíjet. „Chtěl jsem tam proto, aby zabili oni mne,“ řekl. V závěrečné řeči pak dodal, že už by se znovu do Sýrie jet nepokusil.

Proti původnímu rozsudku, který Silovského poslal do vězení na tři a půl roku, se odvolala státní zástupkyně. Žádala zpřísnění trestu, čemu vrchní soud vyhověl. „Ve výměře trestu nebyla dostatečným způsobem zohledněna generální prevence,“ uvedla. Silovského obhájce Vojtěch Dragún naopak neuspěl s návrhem, aby se případ vrátil krajskému soudu a aby se znalci zabývali tím, zda Silovský netrpí autismem.

Předseda odvolacího senátu Zdeněk Sovák vytkl krajskému soudu, že nadhodnotil doznání muže. „Odvolací soud má zato, že v průběhu řízení došlo k devalvaci doznání, zejména co se týká pohnutky a záměrů obžalovaného po vycestování do Sýrie,“ řekl soudce.

Znalci při původním líčení u plzeňského krajského soudu o Silovském řekli, že žije ve svém vnitřním světě a není dostatečně schopný komunikovat s okolím. Pro jeho osobní indispozice jej pak zaujal Islámský stát – jím prezentované náboženství ve fanatickém, radikálním výkladu dává přesný návod jak žít.

Jan Silovský byl zadržen loni v lednu v Turecku na mezinárodním letišti a nebyl zřejmě součástí větší skupiny lidí. Měl u sebe letenku na vnitrostátní linku na syrské hranice a turecké policii údajně přiznal, že důvodem jeho cesty do Sýrie byl úmysl přidat se k teroristické organizaci Islámský stát.