Nečas nekončí: „Výzvy k odstoupení nevyslyším“

Praha – Předseda vlády Petr Nečas (ODS) výzvy opozice nevyslyší a ze své funkce neodstoupí. Prohlásil to při dnešním projevu před poslanci ve sněmovně. Aktuální kauzu vyvolanou včerejší rozsáhlou razií Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) označil za mediálně-politickou bramboračku. Zatčení bývalého i současného šéfa Vojenského zpravodajství považuje za „fatální poškození České republiky“. Odchod tří exposlanců z ODS z dolní komory a to, že získali nové funkce, byl podle šéfa strany „vyvažující politický deal“, který je běžnou součástí politiky. „Tato politická praxe by neměla být kriminalizována,“ domnívá se Nečas.

Při včerejší akci příslušníků ÚOOZ na Úřadu vlády, ministerstvu obrany a dalších objektech bylo zadrženo několik členů ODS a vysokých státních úředníků, včetně premiérovy pravé ruky Jany Nagyové. O její roli v kauze se ale Petr Nečas v dnešním projevu vůbec nezmínil.

Nagyová je podle státních zástupců a policie jedinou osobou, která spojuje dvě ústřední kauzy, jimiž se ÚOOZ v dnešních dnech intenzivně zabývá. Jednak je obviněna ze zneužití pravomoci úřední osoby a také z trestného činu uplácení.

Petr Nečas ve sněmovně:

„Tam, kde je podezření ze spáchání trestného činu, má být vyšetřováno bez ohledu, o koho se jedná.“

„V tuto chvíli je do sebe mediálně spleteno několik paralelně se vyvíjejících, někdy však nesouvisejících příběhů, které jsou smeteny do jedné mediálně-politické bramboračky. … Ze všech těchto ingrediencí, které mezi sebou vzájemně nesouvisí, nemají spolu nic společného je vytvářen mediální koktejl velmi brizantního obsahu.“

Jana Nagyová
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

První skutek se pravděpodobně týká sledování manželky premiéra Radky Nečasové, které si měla šéfka kabinetu objednat u vojenské rozvědky. Druhý čin zřejmě souvisí s uplácení tří rebelujících poslanců ODS, kteří se dle vyšetřovatelů vzdali mandátů za nabídku výhod. Nagyové hrozí až pět let vězení. Policie přitom prověřuje i to, zda Nečas o údajně nezákonném jednání šéfky své kanceláře věděl.

Údajné sledování své rodiny dal Nečas do souvislosti s tím, že odmítl ochranku. „Mohlo dojít k tomu, že kombinací nedorozumění a služební horlivosti bylo postupováno tak, jak postupováno být nemělo,“ připustil pouze Nečas.

Policie zlikvidovala špičky jedné tajné služby, tvrdí Nečas

Místo toho ostře zkritizoval postup policie v souvislosti se zadržením nynějšího i bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Milana Kovandy a Ondreje Páleníka. „Zatčením dvou generálů tímto teatrálním způsobem došlo k fatálnímu poškození České republiky,“ tvrdí. Policie podle něj zlikvidovala špičky jedné tajné služby. „I kdyby bylo pravdivé to, co si čtu v médiích, mělo se postupovat s ohledem na zájmy České republiky,“ zdůraznil předseda vlády. 

Kriminalisté kvůli nezákonnému sledování celkem tří soukromých osob viní bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka, jeho nástupce Milana Kovandu a dalšího zpravodajce. Podle Páleníkova obhájce Tomáše Sokola je jednou z osob premiérova žena Radka. Předseda vlády na začátku roku přiznal, že s manželkou žijí odděleně, a v úterý oznámil, že podal žádost o rozvod.

Všechny strany se starají o své loajální členy, připomněl Nečas

Odchod Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra (všichni ODS) ze sněmovny a to, že poté získali nové funkce ve firmách se stáním podílem, není podle Nečase důvod kriminalizovat. „To, že dochází k tomu, že lidé, kteří se ke své straně zachovali loajálně, a to, že s nimi tato strana dál počítá a nějakým způsobem se k nim zachová, není neobvyklá věc,“ domnívá se předseda vlády.

V souvislosti s tím Nečas poukázal na to, že se takto o své členy postaraly všechny parlamentní strany v rámci politické dohody a že opak by znamenal nakročení „ke konci stranické politiky“. „Něco jiného by samozřejmě bylo, kdyby to bylo spojeno s nějakými finančními částkami, to již není součást standardních politických postupů,“ dodal.

Zadržení státní úředníci
Zdroj: ČT24

Poslanci ODS: Vina je spíš na straně vojenských špionů

Před svým vystoupením na plénu sněmovny předseda ODS jednal se svým poslaneckým klubem, který předsedu vlády podpořil. Podle některých členů šlo v kauze sledování Nečasovy manželky spíše o administrativní chybu při zadání úkolů. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek vidí chybu především na straně Vojenského zpravodajství. „Je potřeba si klást otázku, jak to, že ji (Nagyovou) poslechli. Selhání vidím spíše na straně orgánů, pokud činily na pokyny někoho, kdo jim je neměl dávat,“ podotkl místopředseda strany.

Podle vlivného poslance ODS se velitelé Vojenského zpravodajství snažili pomoci předsedovi vlády. Pokud se při tom stalo administrativní nedopatření, bylo jej prý možné napravit a potrestat šéfa zpravodajců například kázeňským snížením platu. Jiný poslanec vládní strany ale v kuloárech sněmovny neskrýval své rozladění. Očekává prý, že Nečasovou stranou poslední vývoj výrazně otřese.

Nečas se ke kauze včera vyjádřil až po osmi hodinách, během nichž téměř nikdo nevěděl, kde se nachází, a spekulovalo se o jeho zdravotním kolapsu. Na krátké tiskové konferenci prohlásil, že se nedopustil ničeho nepoctivého a šéfce svého kabinetu stále důvěřuje.

Při zásahu policistů Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), který začal v noci na čtvrtek a přes den pokračoval, bylo zadrženo několik politiků vládní ODS i vysokých státních úředníků. Kromě Nagyové, Páleníka a Kovandy byl mezi nimi i šéf Úřadu vlády Lubomír Poul, někdejší šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř, bývalý poslanec, exministr Ivan Fuksa (ODS) a údajně i bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček. Cílem policejní akce se staly také nemovitosti podnikatelů a lobbistů Ivo Rittiga a Romana Janouška, kteří jsou spojováni s ODS.

Petr Nečas se na včerejším tiskovém brífinku rovněž podivoval, že policejní vyšetřování dozorují ostravští státní zástupci, kteří spadají pod Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Prokurátor Pavel Komár to dnes vysvětlil tím, že je z trestné činnosti podezříván pražský státní zástupce Libor Grygárek.

Vydáno pod