Marže řetězců na másle jsou teď minimální, tvrdí potravináři. Do Vánoc by zdražovat nemělo

Otázky Václava Moravce o cenách a kvalitě potravin (zdroj: ČT24)

Politické i mediální tlaky pomohly srazit cenu másla v obchodech, shodli se v Otázkách Václava Moravce zástupci svazu obchodníků i potravinářů. Marže obchodníků se nyní pohybují jen kolem osmi až dvaceti procent. Podle předsedy Asociace soukromého zemědělství Josefa Stehlíka ale cenu srazilo spíš snížení poptávky. Lidé například drahé máslo začali nahrazovat margarínem.

Vysoké ceny másla byly před volbami jedním z hlavních témat nejen pro média, ale i pro politiky. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dokonce zadal ministerstvu financí, aby prověřilo, zda obchodní řetězce na současných vysokých cenách nepřiměřeně nevydělávají. 

Analýza měla být hotová do 11. října, resort ji ale nyní teprve finalizuje. Veřejnost chce s výsledky seznámit až poté, co materiál předloží vládě. Prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková věří, že se díky ní jasně ukáže, jaká je nyní na trhu s máslem reálná situace.

Podle dat, která má Nováková od obchodníků či zpracovatelů, je situace taková, že řetězce mají nyní marže na másle minimální. „Politická i mediální situace tlačila na to, aby obchodníci reagovali tak, jak reagovali,“ řekla v OVM.

Ceny másla
Zdroj: ČSÚ

S Novákovu souhlasí i prezident Potravinářské komory Miroslav Toman. Až analýza bude veřejná, bude ale podle něj už situace úplně jiná: „Cena másla klesá a může už být někde jinde. Od analýzy v podstatě nečekám nic. Splnila ale svoji roli, a to srazit obchodní přirážky řetězců.“

Před Vánocemi už by podle Tomana ceny másla znovu růst neměly. „Cena másla i smetany jde dolů i na evropských trzích. Troufám si tvrdit, že másla bude dost a do Vánoc se bude pohybovat kolem výše, jako je dnes,“ řekl v OVM.

Ceny másla nepodléhají žádné regulaci

I podle předsedy Asociace soukromého zemědělství Josefa Stehlíka bude vládní analýza jen jednou z tisíce, které vznikly. „To je asi vše, co se od ní dá čekat,“ poznamenal. Připomněl, že mléčné výrobky včetně másla nepodléhají žádné regulaci: „Možná se podaří dopátrat marže, ale nemá to žádné řešení. Zaplaťpánbůh, protože potom by do toho musel vstupovat asi nově vytvořený cenový úřad a to nechceme.“

Marže u obchodníků, kteří jsou ve svazu, se podle Novákové nyní pohybují od osmi do dvaceti procent. Potravináři měli podle Tomana přirážku kolem dvaceti pěti až třiceti procent. 

Stehlík se ale nedomnívá, že za poklesem cen másla byl politický tlak. Pomohlo podle něj spíš uklidnění na trhu a snížení poptávky vzhledem k vysokým cenám. „Pro někoho se máslo stalo už neúnosně drahé, tak se zase vrátil k margarínům,“ podotkl.