Vláda schválila zákon o státním zastupitelství, vznikne speciální protikorupční útvar

Praha -  Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) schválil návrh zákona o státním zastupitelství. Zákon mimo jiné ruší vrchní státní zastupitelství a zřizuje specializovaný protikorupční útvar. Projednávání normy se ve Strakově akademii zúčastnili i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Návrh, který předložil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), počítá kromě zrušení vrchních státních zastupitelství mimo jiné také s posílením postavení nejvyššího státního zástupce, se zřízením specializovaného útvaru pro vyšetřování korupce či zavedením poradního sboru státního zastupitelství. Cílem úpravy je především posílit nezávislost soustavy státního zastupitelství a zvýšit její efektivitu, pomoci má také v boji proti korupci. Zákon by poté, co jej schválí parlament, měl platit od 1. ledna 2015.

Lenka Bradáčová: „Je to jeden ze zásadních bodů, které mají podpořit tu hlavní myšlenku nového zákona o státním zastupitelství, a to je zvýšení individuální odpovědnosti státního zástupce, posílení jeho nestrannosti, institucionální nezávislosti, ale na druhou stranu také zefektivnění činnosti celé soustavy.“

Podle Blažka má zákon ochránit systém státních zástupců i před zásahy z politických stran. Nejvyšší státní zástupce bude na návrh vlády jmenován prezidentem na deset let bez možnosti znovujmenování. O odvolání šéfa žalobců by ale nově nerozhodovala vláda, ale kárný senát Nejvyššího správního soudu. Vláda by mohla pouze podat návrh na odvolání. Ostatní vedoucí státní zástupci, tedy okresní a krajští, budou jmenováni na základě výsledků výběrového řízení, pro jehož provádění budou stanovena jednoznačná kritéria. Také je bude moci odvolat pouze kárný senát Nejvyššího správního soudu. „Kárným deliktem nebude pouze nějaké typicky právní selhání, ale i selhání manažerské,“ dodal Blažek.

ČSSD: Zákon je natolik zásadní, že by ho sněmovna neměla protlačit pouhou 101

Opozice to ale kritizuje. Zákon podle ní koncentruje v rukou nejvyššího státního zástupce přílišnou moc. ČSSD by proto vládě nechala pravomoc rozhodovat o nejvyšším žalobci. S kroky kabinetu by ale musel souhlasit i prezident. Sociální demokraté chtějí v zákoně zpřísnit i současný mechanismus odvolávání státních zástupců. „Tento vládní návrh zákona je natolik zásadní a důležitou věcí, že nestačí, aby jej vláda protlačila ve sněmovně jenom pouhou 101. Sociální demokracie je připravena o novele tohoto zákona diskutovat,“ řekl na brífinku ČSSD hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. Premiér Petr Nečas (ODS) z Ruska vzkázal, že si dovede představit i „jiné způsoby jmenování s dostatečným počtem pojistek, které by zabránily nějakému rychlému a politicky motivovanému odvolání nejvyššího státního zástupce“.

Co bude řešit úvar pro vyšetřování korupce
Zdroj: ČT24

Specializovaný útvar pro vyšetřování korupce by měl začít fungovat od roku 2015. Vzniknout má při Nejvyšším státním zastupitelství. Složka bude mít celorepublikovou působnost, bude se zabývat vyšetřováním trestných činů přijetí úplatku, podplácení a nepřímého úplatkářství, závažnou finanční kriminalitou a závažných zločinů úředních osob. Vedoucí útvaru, který bude ze zákona současně náměstkem nejvyššího státního zástupce, bude jmenován na deset let bez možnosti znovujmenování. Odvolat jej může jen kárný senát Nejvyššího správního soudu. „Bude to jediný funkcionář v této soustavě, který nebude jmenován politikem, to jest ministrem či prezidentem republiky,“ dodal Blažek.

Zřízení specializovaného úřadu má stát 37 a půl milionu korun, což se příliš nelíbilo ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09). „Ode mne nikdo nemůže čekat, že zvednu ruku pro transformaci, která je nákladnější pro veřejné rozpočty,“ prohlásil před jednáním vlády. Jeho úřad proto prosazoval, aby zavedení zákona do praxe financovalo ministerstvo spravedlnosti ze své rozpočtové kapitoly. S Blažkem se nakonec Kalousek dohodl, že resort spravedlnosti některé náklady pokryje. „Já tudíž nemám sebemenší výhradu a podporuji tento návrh zákona,“ řekl Kalousek na brífinku po jednání vlády.