Šéf komunistů Filip nevyloučil toleranci menšinové vlády ANO

Předseda KSČM Vojtěch Filip v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

V případě vážné situace v České republice nevyloučil předseda KSČM Vojtěch Filip toleranci menšinové vlády ANO. V pořadu Interview ČT24 zároveň popřel páteční zprávy, že už nehodlá obhajovat svoji funkci. Uvedl, že „jestli budu kandidovat nebo nebudu, rozhodnou na okresních a krajských konferencích členové strany“. Pokud tedy získá dostatečný počet nominací, může pokračovat. Pokud je nezíská, bude prý muset uvažovat o tom, kdo ho nahradí.

Filipa překvapilo, že na pátečním zasedání ústředního výboru KSČM nezískal podporu návrh, aby komunisté nejednali o žádné koalici nebo podpoře vlády. Z toho pro něj vyplynulo, že vyjednávací tým strany má volné ruce.

S ANO se komunisté shodnou například v potírání korupce či v tažení proti zneužívání veřejných zakázek. Liší se třeba v daních. „Může se stát tak vážná situce v Česku, kdy dlouhodobé nevládnutí nebo neexistence státního rozpočtu by donutila politické síly napříč politickým spektrem, aby už tady konečně nějaká vláda vznikla,“ nastínil Filip. 

Dodal, že nemluví o podpoře, ale o toleranci. Dovede si prý takovou situaci představit, protože nechce Českou republiku bez rozpočtu a bez vlády. Vláda v demisi (končící Sobotkova vláda) podle něho už nemůže republice přinést nic nového ani nic dobrého. 

Pochopení by měl předseda KSČM i pro vládu odborníků. Velkou prioritou je podle Filipa pro komunisty celostátní referendum. Pro jeho zavedení se budou snažit získat podporu u jakékoliv parlamentní strany.

Záleží na stranických konferencích

Filip také zdůraznil, že páteční návrh na zasedání ÚV KSČM, aby se vzdal předsedy, nebyl většinový. „Pro usnesení bylo ze 78 hlasů sedm lidí, tak to nevidím jako velkou sílu ve straně,“ poznamenal Filip. Tlak na jeho odstoupení považuje za akci několika jednotlivců. 

Sebrat se a jít je strašně jednoduché, mnohem složitější, těžší je sebrat se a zůstat.
Vojtěch Filip
předseda KSČM

KSČM podle něho nemůže připustit chaos ve straně, proto prý vyzval k jasné a velmi kritické analýze volebního výsledku. Uznal, že KSČM tak špatný volební výsledek nikdy neměla a je tedy třeba zhodnotit, jestli je to věcí vedení, kandidátů či volebních štábů. 

Připomněl, že on sám získal ve volbách absolutně největší počet preferencí, v procentech i v hlasech, z celé strany. „V tomto ohledu mám podporu,“ dodal. 

Jakou má podporu na předsedu, se podle něho ukáže až na stranických konferencích. 

KSČM výsledky
Zdroj: ČT24

Filip stojí v čele komunistů 12 let. O funkci předsedy KSČM se hodlá ucházet, jak zaznělo minulý týden, jiný člen vedení strany, Josef Skála. Podle něj se KSČM málo ucházela o protestní hlasy.

Současný šéf komunistů v pondělním Interview ČT24 řekl, že ke Skálovi byl velmi vstřícný. „Když chtěl vyměnit člověka, tak jsem mu vyhověl,“ řekl Filip. Zdůraznil, že to, nakolik se komunisté „vytratili z médií“ nebo nakolik v nich nepůsobili jednotně, je odpovědnost nejen jeho, ale i Skály. 

Vojtěch Filip – vizitka
Zdroj: ČT24
Josef Skála vizitka
Zdroj: ČT24