Předseda KSČM Filip nehodlá obhajovat funkci, lidovci podrželi Bělobrádka

Události: Předseda KSČM Filip nehodlá obhajovat funkci (zdroj: ČT24)

Pavel Bělobrádek zůstává předsedou KDU-ČSL, rozhodli delegáti na celostátní konferenci strany. Lidovci dále odmítli podporu menšinové vlády ANO. Ústřední výbor KSČM schválil konání mimořádného personálního sjezdu strany v dubnu 2018. Vojtěch Filip na něm už nehodlá obhajovat funkci předsedy. Vedení strany se také rozhodlo, že do prezidentské volby nepostaví vlastního kandidáta. Nové vedení si večer zvolil klub ČSSD, povede ho končící ministr Jan Chvojka. Na pozici místopředsedy sněmovny chce ČSSD bývalého předsedu Jana Hamáčka.

On-line přenos

ON-LINE: Volby 2017

  • 23:30
    Česká televize

    ČT24 bude politické dění sledovat také o víkendu. Předseda ANO Andrej Babiš bude hledat potenciální ministry. Piráti zase rozhodnou třeba o tom, koho navrhnou nebo podpoří do čela sněmovny.

  • 22:41

    „To bych nechal otevřené, uvidíme, jak se celá situace bude dále vyvíjet,“ reaguje místopředseda hnutí Petr Vokřál na otázku, zda je ANO připraveno vládnout i bez důvěry. Je to předčasná otázka, dodal.

Lidovci nechtějí změnu vedení

„Já jsem podle svého slibu dal funkci k dispozici se vší pokorou a s tím, že jsem vzal neúspěch, který jsme ve volbách zažili, na sebe. Myslím si, že to je správné. Nakonec jsem dostal poměrně výraznou podporu v tajném hlasování,“ řekl Bělobrádek. Pro jeho setrvání bylo 56 hlasujících, proti 13, čtyři hlasy byly neplatné.

Události: Strany reagují na výsledky voleb (zdroj: ČT24)

Strana ve volbách získala 5,8 procenta hlasů a deset poslanců, proti předchozímu období o čtyři mandáty přišla. „Za výsledek, který není úspěchem, nese vždycky předseda odpovědnost, já se jí nezříkám. Určitě spokojeni být nemůžeme,“ řekl už při příchodu na jednání Bělobrádek.

Podle prvního místopředsedy Mariana Jurečky ve straně není taková nálada, že by se volalo po rychlé změně vedení. „I s ohledem na to, že máme za rok a půl řádný sjezd, který bude zhruba v polovině řádného funkčního období vlády, která by mohla vzniknout, tak si nemyslíme, že je nutné dělat tu personální změnu teď,“ řekl.

Brífink po jednání celostátního výboru a celostátní konference KDU-ČSL (zdroj: ČT24)

„Výsledek bereme s pokorou a jako jasný vzkaz od voličů. I to je jeden z důvodů, proč odcházíme do opozice a budeme se věnovat stabilizaci strany,“ prohlásil předseda poslaneckého klubu strany Jan Bartošek.

Lidovci se dohodli, že se v příštím roce neuskuteční mimořádný stranický sjezd, který by mohl změnit vedení strany. Podle Bělobrádka je možné, že se bude konat programová konference KDU-ČSL. Na dalších jednáních budou také lidovci hlouběji probírat příčiny nynějšího volebního neúspěchu.

Žádná koalice ani tichá podpora

Celostátní konference lidovců také zavázala poslance strany, aby nevstupovali do koalice s hnutím ANO ani nijak nepodpořili menšinovou vládu. A to ani odchodem ze sněmovny při hlasování, kterým by snížila potřebný počet hlasů pro vyslovení důvěry kabinetu.

„Celostátní konference potvrdila názor předsednictva i celostátního výboru, že KDU-ČSL do vlády nevstoupí a ani nepodpoří menšinovou vládu ANO. Jsme připraveni být konstruktivní opozicí. V okamžiku, kdy bude jmenován Andrej Babiš, jak deklaroval pan prezident, tak my odcházíme do opozice,“ řekl Pavel Bělobrádek. 

Vznik menšinové vlády ANO, o které v pátek mluvil šéf hnutí Andrej Babiš, kritizoval i zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL), který jinak patří mezi kritiky lidoveckého vedení. „Mně se ta varianta vůbec nelíbí, protože to je pouze taková finta na neznalé, že nějaký odborník může řídit vládu,“ řekl.

90' ČT24: Menšinová vláda s úředníky (zdroj: ČT24)

„Vláda odborníků je taková vějička a úplně chápu Andreje Babiše. Ve vládě odborníků, kde by každý uměl jenom to svoje, tak by vláda dělala jenom to, co chce on. A to nemá příliš demokratickou fazonu,“ uvedl. Čunek na rozdíl od Bělobrádka ale nesouhlasí s tím, aby lidovci rovnou oznámili odchod do opozice.

Filip nehodlá obhajovat funkci, předsedou chce být Skála

Kvůli špatnému volebnímu výsledku se v pátek sešli i komunisté. Dohodli se, že na duben příštího roku svolají mimořádný sjezd. Na pátečním zasedání ústředního výboru KSČM sice nikdo z vedení strany odvolán nebyl, ale Vojtěch Filip se rozhodl, že na sjezdu už nebude obhajovat funkci předsedy. Novinářům řekl, že případnou podporu bude směřovat k jiným kandidátům.

Filip zároveň později upozornil, že jeho rozhodnutí není definitivní, s konečnou platností se rozhodne až v dubnu. O křeslo místopředsedy sněmovny se předseda KSČM ucházet bude. Jednání s hnutím ANO bude vyjednávací tým KSČM konzultovat s výkonným výborem.

Vojtěch Filip
Zdroj: Ondřej Hájek/ČTK

„Jsem nejdéle sloužící předseda politické strany a myslím si, že je důležité, aby další mladí lidé, kteří jsou významní funkcionáři KSČM, mohli obsadit nově vedení naší strany,“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip pro Události ČT. Filip stojí v čele komunistů 12 let.

Když ho podpoří regiony, hodlá se o funkci předsedy KSČM ucházet Josef Skála. Podle něj se KSČM málo ucházela o protestní hlasy.

Skála po jednání uvedl, že s Filipem vedou roky diskuzi o tom, co má být prioritou KSČM. „Já osobně razím názor, že musíme dohnat kritické nálady, stát se jejich mluvčím. Pokusit se rozkročit víc napříč znepokojenou veřejností, začít budovat jakýsi blok z různých organizací, občanských hnutí, odborových organizací. To je moje linie a myslím si, že volby ukázaly, že to je asi správným směrem,“ uvedl Skála.

Návrh na podporu vlády ANO komunisté neschválili

Komunisté na svém zasedání neschválili návrh, aby strana vstoupila do vládní koalice či poskytla tichou podporu menšinovému kabinetu hnutí ANO. „Toho se samozřejmě vyjednávací tým bude držet a já jsem slíbil, že za vyjednávací tým budu vše konzultovat s kolegiem volených funkcionářů a výkonným výborem,“ uvedl Filip.

  • Širší vedení KSČM se také rozhodlo, že do lednové prezidentské volby nepostaví vlastního kandidáta.

Podle europoslanyně Kateřiny Konečné na ústředním výboru „vystoupili snad všichni“. Během debaty členové ústředního výboru rozebírali, proč strana ve volbách propadla, i na chodbách stranického sídla. Většina se přikláněla k tomu, že k případnému vyvození personální odpovědnosti je třeba hlubší analýza. Členové širšího vedení také chtěli, aby měly možnost se k neúspěchu vyjádřit základní a poté krajské organizace.

Sněmovní klub KSČM, který se po víkendových volbách zmenšil z 33 na 15 poslanců, si také zvolil vedení. Klub dál povede Pavel Kováčik, místopředsedy budou Hana Aulická Jírovcová a Leo Luzar.

„Jsem přesvědčen, že je tam jak prvek kontinuity, tak prvek nových tváří,“ řekl předseda strany Vojtěch Filip. Kováčik u nových místopředsedů klubu ocenil jejich práci v minulém volebním období. 

Klub ČSSD povede Chvojka

V pátek večer se poprvé od voleb sešel také poslanecký klub ČSSD. Předsedou byl jednomyslně zvolen končící ministr pro legislativu a lidská práva Jan Chvojka. Dosavadní šéf Roman Sklenák už pokračovat nemohl, do sněmovny se vůbec nedostal.

Do funkce místopředsedy sněmovny ČSSD nominuje bývalého předsedu dolní komory Jana Hamáčka. ČSSD má dále podle Chvojky zájem o vedení jednoho z pro ni prioritních výborů: sociálního, zdravotnického, bezpečnostního, branného a zahraničního.

obrázek
Zdroj: ČT24

Sociální demokracie, donedávna nejsilnější vládní strana, ve volbách zaznamenala velmi špatný výsledek. Skončila na šestém místě, když získala jen 7,27 procenta hlasů a 15 mandátů, tedy o 35 méně než v předchozím období.

Špičky ČSSD už ohlásily, že strana zamíří do opozice. Její volební lídr a místopředseda Lubomír Zaorálek ve čtvrtek sdělil, že se nedomnívá, že by se tento postoj změnil. Zaorálek už nebude na volebním sjezdu strany pozici obhajovat. Sociální demokraté neuvažují ani o podpoře menšinové vlády, kterou by mohl sestavovat předseda vítězného hnutí ANO Andrej Babiš.