Analýza: Od KSČM odešla řada voličů k Okamurově SPD. Hlavně lidé bez práce

Volby skončily a nastává čas na podrobnější rozbor. Web ČT24.cz nabízí důkladnou analýzu volebních výsledků, která se zabývá šesti stranami. ANO, SPD a Pirátům výrazně vzrostla podpora, naopak ČSSD, KSČM a TOP 09 propadly. Ve kterých okresech partaje prohrávaly a ve kterých naopak posílily?

Vítězem voleb se stalo hnutí ANO Andreje Babiše. Výsledek: 29,64 procenta hlasů. Zvítězilo ve všech okresech a získalo o téměř 11 procentních bodů více než ve volbách v roce 2013. Pohledem na mapu změny volební podpory (viz fotogalerie) vidíme, že ve všech okresech posilovalo a získalo vyšší procentuální zisk hlasů než ve volbách předchozích.

Nárůst ovšem nebyl rovnoměrný. Například v okrese Praha-východ činilo navýšení podpory „pouze“ 2,90 procentního bodu, v okrese Praha-západ dokonce jen 1,81 bodu. Ani celkově v Praze nebyl nárůst nikterak závratný, přesto stále činil 3,89 bodu.

Naopak v Karviné byl nárůst podpory pro hnutí Andreje Babiše enormní. Zisk byl vyšší o 21,68 procentního bodu. A je třeba připomenout, že se jedná o okres v Moravskoslezském kraji, kde kandidoval hlavní rival Lubomír Zaorálek z ČSSD. Právě na tento region se přitom sociální demokraté dlouhodobě spoléhali.

Druhým hnutím, které si připsalo vysoký nárůst hlasů, byla Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. Je však třeba podotknout, že hnutí je novým subjektem, který neměl zatím žádnou zkušenost se sněmovními volbami, ač lídr Tomio Okamura už jednou do voleb v roce 2013 vedl Úsvit přímé demokracie.

Společným rysem SPD s ANO je slabá pozice a jen mírný nárůst volební podpory v Praze. Naopak Okamurovu hnutí se podařilo získat voliče v severních Čechách při hranicích s Německem. Také východní část země a převážně moravské okresy vykazovaly nadprůměrnou podporu hnutí. Naopak ve středních Čechách a na Vysočině byly zisky podprůměrné.

Střed republiky přál Pirátům. Nárůst volební podpory se tam pohyboval v rozmezí 6 až 10 procentních bodů. Ještě lépe na tom byli Piráti v Praze, kde získali téměř 20 % ze všech svých hlasů obdržených ve volbách. Piráti jsou stranou, která – stejně jako ANO – získala ve všech okresech více hlasů než ve volbách v roce 2013.

ČSSD, KSČM a TOP 09 ztrácely všude

Nejvíce ve volbách propadla ČSSD. Té se nepodařilo přesvědčit voliče, a proto ve všech okresech ztratila volební podporu. Nejméně je to patrné samozřejmě v Praze, kde strana nikdy nevykazovala vysoké výsledky.

Volební ztráty jsou evidentní zejména na Moravě a v Moravskoslezském kraji. Ukazuje se také, že vnitrostranické problémy, které měli sociální demokraté v krajích, se výrazně neprojevily. ČSSD totiž neuspěla celorepublikově a přibližně rovnoměrně.

Pokud jsme psali o úspěchu SPD v severních Čechách, můžeme najít i protipól. Je jím KSČM, která ve stejném regionu okresy ztrácela, dosahovala tam oproti roku 2013 ztrát minimálně 8 procentních bodů, ale v řadě okresů i více než 10 bodů. Také severní Morava, dříve tradiční bašta komunistů, byla ke straně nemilosrdná. V rámci většiny okresů ztrácela KSČM hlasy nejčastěji v rozmezí 6–8 procentních bodů.

TOP 09, třetí v pořadí stran, které ztratily nejvíce hlasů od posledních voleb, měla vždy velmi silnou pozici v Praze. Ale i díky letošnímu úspěchu ODS a Pirátů strana Miroslava Kalouska přišla v metropoli o 10,4 procentního bodu. Ještě výrazněji ztratila v okresech obklopujících Prahu. Největší propad tato konzervativní strana zaznamenala v okrese Semily (o 14 procentních bodů méně), ale ani zbývající okresy Libereckého kraje nedopadly pro TOP 09 uspokojivě.

ANO získalo na úkor ČSSD, SPD přebralo komunistům nezaměstnané

Detaily volebních výsledků ukazují, že navýšení podpory pro ANO v okresech se téměř rovnalo ztrátám sociálních demokratů. Graf zisku ANO na úkor ČSSD ukazuje jednotlivé okresy, v grafu vyznačené modrými body. Přímka vyznačuje lineární trend.

Z tohoto grafu vyplývá, že existuje vztah mezi ztrátami sociálních demokratů a zisky ANO – čím více ČSSD ztrácí, tím více ANO získává. Propad ČSSD vysvětluje zisky ANO v mnohem větší míře než míra nezaměstnanosti nebo vzdělání voličů. Z dlouho trvajícího politického souboje obou stran tak vyšla ve volbách vítězně strana Andreje Babiše.

Zisk ANO na úkor ČSSD v okresech (2013–2017)
Zdroj: ČSÚ

Naopak od KSČM odešla řada voličů k SPD. Hloubková analýza výsledků naznačuje, že za tímto přesunem stojí vliv nezaměstnanosti, když mezi voliči bez práce komunisté ztratili nejvíce. Přitom právě v místech s vysokou nezaměstnaností byla KSČM tradičně silná. V letošních sněmovních volbách ovšem komunisté přišli o největší podporu zejména v okresech s vysokou nezaměstnaností. Zde naopak bodovala SPD Tomia Okamury. Jednotlivé body v grafech opět představují konkrétní okresy a přímka reprezentuje trend lineárního vztahu.

Vliv nezaměstnanosti na zisk stran v okresech (2013–2017)
Zdroj: ČSÚ

Volební účast tradičně nízká v pohraničí

Vliv na zisky politických stran měla samozřejmě i míra volební účasti. Ta byla tradičně nízká v příhraničních oblastech bývalých Sudet. Naopak v nadprůměrné míře se občané zúčastnili voleb v Praze a dalších velkých městech.

Pouze díky tomu pronikla do sněmovny například TOP 09, která v Praze získala téměř 30 % všech svých hlasů. Podobně centralizovaní byli ve své podpoře v Praze a okolí také Piráti, a proto i jim vysoká volební účast v těchto místech značně pomohla.