Očkování bezdomovců proti žloutence v Brně pokračuje. Zatím jich přišlo 71

Brno nechalo od poloviny srpna naočkovat 71 bezdomovců proti žloutence typu A. Do konce roku by jich mohl být až trojnásobek. Magistrát na vakcíny uvolnil celkem 390 tisíc korun. Preventivní akce je součástí boje proti epidemii žloutenky, která na jižní Moravě trvá už od loňského roku. Podle odhadů magistrátu je v Brně až 500 bezdomovců, kteří by očkování potřebovali.

Očkování pro lidi bez domova je dobrovolné a koná se jednou týdně, každý termín má kapacitu 20 lidí. I když část pozvaných nedorazí, podle vedoucího oddělení sociálních kurátorů při Magistrátu města Brna Ladislava Ptáčka je akce úspěšná. „Z celkového počtu 150 pozvaných zatím přišlo 80. 9 z nich ale kvůli už prodělané žloutence, těhotenství nebo jiné zdravotní komplikaci očkováno nakonec nebylo,“ řekl Ladislav Ptáček. Podle jeho odhadu je v Brně až 500 lidí bez domova, kteří by vakcínu potřebovali.

V další vlně budou oslovovat přímo lidi na ulici

Město chce proto v očkování pokračovat i příští rok. Sociální pracovníci zatím zvou jenom bezdomovce, kteří využívají služeb Městského střediska krizové sociální pomoci nebo jsou v kontaktu se sociálními kurátory. V další vlně by mohli oslovit lidi přímo na ulici.

Očkování lidí bez domova začalo v Brně v polovině srpna, magistrát na něj vyhradil 390 tisíc korun. Vakcína bude dotyčného chránit asi čtyři roky. Jde o pokračování očkovací akce, kterou brněnský magistrát spustil loni v létě v souvislosti s epidemií žloutenky typu A. V jejím rámci bylo očkováno 256 městských strážníků a 155 sociálních pracovníků.

Doočkovat se musejí i sociální pracovníci

V říjnu začne doočkování některých z nich. Zhruba stovka sociálních pracovníků totiž kvůli nedostatku očkovací látky dostala dětskou vakcínu, ta se teď musí zopakovat, uvedl Josef Drbal, ředitel Nemocnice Milosrdných bratří, která očkování zajištovala. Městští policisté byli kromě hepatitidy typu A očkováni i proti typu B. Zatímco vakcína proti hepatitidě typu A je jednorázová, vakcína proti typu B je trojfázová. Strážníci dostali třetí dávku letos v srpnu a v září.

„Epidemie žloutenky typu A stále přetrvává, i když v posledních týdnech je už na ústupu,“ řekla Radka Boháčová z Krajské hygienické stanice v Jihomoravském kraji. Od začátku letošního roku evidují hygienici v Jihomoravském kraji celkem 69 případů žloutenky typu A, z toho 54 v Brně a okolí. V roce 2016 bylo na jižní Moravě zaznamenáno celkem 449 případů. Bezdomovci spolu s dalšími sociálně slabými skupinami a uživateli drog patří podle Boháčové mezi nejrizikovější skupiny z hlediska nákazy.

  • Onemocnění diagnostikuje lékař pomocí testů krve a moče. Další léčba spočívá nejen v umístění do karantény, ale také v dodržování klidového režimu a diety, která je založená na omezení tuků a naopak zvýšení bílkovin a cukrů ve stravě. Během léčby také platí přísný zákaz pití alkoholu.
  • Poté, co už pacient není nakažlivý, je propuštěný domů, ale i tam ještě půl roku dodržuje stanovenou dietu a nesmí se zapojovat do namáhavých prací. Jeho blízcí, kteří s ním byli v kontaktu, jsou pak pod zvýšeným dozorem a užívají protilátky.