ČT zveřejnila pravidla předvolebního a volebního vysílání. Včetně toho, jak bude zvát hosty

Česká televize zveřejnila pravidla předvolebního a volebního vysílání v souvislosti s nadcházejícími volbami do Poslanecké sněmovny. Platit začínají 8. září. Vydala také podmínky pro vysílání spotů kandidujících stran, hnutí a koalic.

„Hlavním bodem předvolebního vysílání České televize se v období od 15. září do 16. října stane série čtrnácti stodvacetiminutových debat s kandidáty politických stran, které se nominovaly na základě průzkumů jejich celostátního volebního potenciálu,“ uvedla mluvčí ČT Karolína Blinková. Diskuse bude vysílat program ČT24 vždy v pondělí, ve středu a v pátek od 20:00 hodin.

Prostor dostanou i představitelé stran, které se nedostaly do večerních debat ČT24, a to v pořadu Politické spektrum. Pořad Události, komentáře navíc nabídne každý všední den rozhovory s lídry všech kandidujících subjektů. Maraton předvolebního vysílání završí v předvečer voleb, ve čtvrtek 19. října, dvouhodinová Superdebata předsedů stran či celostátních lídrů z Kongresového centra v Praze.

O výsledcích voleb bude Česká televize tradičně informovat v obsáhlém Volebním studiu, a to v sobotu 21. října. Studio začne ve 13:30, tedy půl hodiny před uzavřením volebních místností a skončí po konečném sečtení všech nebo naprosté většiny hlasů.

Účelem pravidel předvolebního a volebního vysílání je zajistit plnění povinností České televize, které vyplývají z obecně závazných právních předpisů a Kodexu ČT – zásady naplňování veřejné služby v oblasti televizního vysílání. Součástí dokumentu jsou pravidla pro zvaní hostů do pořadů v předvolebním období. Popisují se v něm rovněž povinnosti při poskytování informací na webu ČT a na sociálních sítích.

Česká televize tradičně věnuje ve svých programech zvláštní pozornost období před volbami. Jak se uvádí v preambuli pravidel, „ČT přispívá k vytváření prostoru svobody slova, myšlení a tvorby, v němž může vyrůstat demokracie“.

Celý dokument si můžete stáhnout zde:

Česká televize také vydala souhrn podmínek a pravidel pro výrobu a dodání spotů pro vysílání v rámci bezplatně poskytnutého vysílacího času pro kandidující subjekty. Strany, hnutí a koalice mají ve vysílání ČT vyhrazeno celkem 14 hodin, které se mezi ně rozdělí rovným dílem. Pořady kandidujících subjektů budou nasazovány do vysílání v jednotlivých dnech v blocích v pořadí, které bude určeno losováním 27. září. Klipy budou vysílat programy ČT1 a ČT2 od 4. do 18. října. 

Celý dokument si můžete stáhnout zde:


Volby do Poslanecké sněmovny se konají 20. a 21. října 2017. Kandidátky podalo 31 uskupení, deset z nich se uchází o hlasy voličů jen v některých krajích. Plný počet 343 kandidátů má zaregistrováno 16 volebních stran z 21, které kandidují ve všech čtrnácti krajích.