Ulice ve Vršovicích zůstává nejděravější v zemi. Velké výmoly jsou i na Blanensku a v Opavě

UDÁLOSTI: Ulice U Seřadiště získala anticenu již potřetí (zdroj: ČT24)

Nejhorší silniční díra roku je v pražských Vršovicích. V anketě, kterou pořádá projekt Výmoly.cz, „vyhrála“ ulice U Seřadiště, a to již potřetí. Na dalších místech skončily děravé silnice ve Lhotě Rapotina na Blanensku či v Opavě. V první pětce nejhorších silničních úseků skončily letos také cesty v Okřešicích a Tuchoměřicích, které však byly v době vyhlášení výsledků již opravené.

Vršovická ulice U Seřadiště získala anticenu Nejhorší silniční díra roku již potřetí. Prvenství jí patřilo i v letech 2014 a 2015. Ačkoli by anketa měla sloužit jako upozornění na obzvláště špatný stav některých cest, ulice U Seřadiště stále čeká na opravu kvůli majetkoprávním nesrovnalostem se soukromým vlastníkem.

„Tato ulice je ukázkou, že ne vždy mohou za stav vozovky silničáři, ale vše mohou komplikovat například majetkoprávní spory,“ hodnotí výsledky zakladatel internetového projektu Petr Čaník. Dodal, že to není unikát – podobné spory znemožňují opravy i na dalších místech.

U Seřadiště
Zdroj: Výmoly.cz

Nyní se však zdá, že ve Vršovicích vše spěje k dobrému konci. Technická správa komunikací již připravuje tak dlouho odkládanou opravu ulice U Seřadiště, která by měla začít na jaře příštího roku. Je tedy možné, že proslulá děravá ulice své „vítězství“ v anketě již neobhájí. Stejně tak neobhájí silnice v Okřešicích na Třebíčsku, které letos patří druhé místo.

Zdejší silnice III. třídy skončila druhá už před dvěma lety a v roce 2012 se dokonce stala vůbec nejděravější cestou. Kdo by se ale po letošním druhém nejhorším silničním úseku chtěl ještě projet, již by jej v původním stavu nenalezl. Silnice je čerstvě opravená.

Silnice III/35112 u Okřešic
Zdroj: Výmoly.cz

Naopak ve špatném stavu zůstává úsek u Lhoty Rapotina v Jihomoravském kraji, který získal pomyslný bronz za de facto nesjízdný stav. Za ním pak skončily ulice Jaselská v Opavě a V Kněžívce ve středočeských Tuchoměřicích, která však už je také opravená. Mezi první desítku nejhorších výmolů se dostala také jedna díra na dálnici – výtluk na D10 u Staré Boleslavi, který je od sprna opraven.

Silnice III/37426 u Lhoty Rapotina
Zdroj: Výmoly.cz

Nejvyšší počet nahlášených výmolů eviduje letos projekt Výmoly.cz ve Středočeském kraji. Tam jsou také hned čtyři silniční úseky, které se v anketě umístily v první desítce (Tuchoměřice, Votice, D10, Zápy). V kraji se silničářům podařilo opravit 271 výtluků z 678, to je 40 procent.

Nejaktivnější je letos zatím Karlovarský kraj, což se ale odvíjí od nejnižšího počtu děr. Ze tří evidovaných opravil sto procent. Nejhůře si naopak vede Pardubický kraj, kde opravili pouze tři výtluky z 39. 

Během sedmiletého fungování projekt Výmoly.cz upozornil na 7096 výtluků, podařilo se opravit 42,5 procenta z nich. Od počátku roku 2017 řidiči informovali o více než 1700 problémových místech, z nichž se zatím zrekonstruovalo 34 procent.

  • Komu poškodí průjezd výmolem auto, může za určitých okolností žádat úhradu následků po vlastníkovi komunikace. Dálnice a silnice I. třídy patří státu, silnice II. a III. třídy krajům a místní komunikace obcím.
  • Vlastník komunikace odpovídá za škodu, pokud není díra dostatečně označená (např. dopravní značkou) a řidič ji nemohl předvídat. Záleží například také na tom, zda řidič jel přiměřenou rychlostí.
  • Zdroj: Výmoly.cz