Pilný přidá do rozpočtu vnitra víc než miliardu. Chovanec chtěl čtyři

Ministerstvo vnitra dostane nad rámec stávajícího návrhu státního rozpočtu další 1,2 miliardy korun. Šéf resortu Milan Chovanec (ČSSD) ale s nárůstem není spokojený, ještě před jednáním s šéfem státní kasy Ivanem Pilným (ANO) uváděl, že minimum jsou čtyři miliardy navrch. Chybějící miliardy chce nyní získat při jednání ve vládě.

Návrh státního rozpočtu pro vnitro na příští rok počítá s 65,5 miliardy korun, což je o 2,1 miliardy více než v letošním roce. Podle šéfa resortu ale nezohledňuje některé dřívější projekty, které se týkají policie, hasičů a rozvoje bezpečnosti země a které dojednal ještě s ministrovým předchůdcem ve funkci Andrejem Babišem.

„Ideál by byl zhruba 15 miliard nad tento rozpočet, což chápeme, že realizovatelné není. Minimum, které by mělo zabezpečit růst počtu policistů, nákup vybavení, projekty boje proti terorismu, extremismu a kyberkriminalitě, je v rozsahu tří až čtyř miliard korun,“ řekl Chovanec před jednáním se správcem státní pokladny.

Chovanec: Nevymýšlíme si, musíme naplnit zákon

Finanční bonus pro vnitro je ale nakonec o poznání nižší – jeho rozpočtová kapitola vzroste o 1,2 miliardy korun. Chybějící peníze jsou ale podle Chovance potřeba na věci, které ministerstvu ukládá zákon. Vyjmenoval například nákup vrtulníku, jejž policie potřebuje, aby mohla provozovat leteckou záchrannou službu. Dál podle něj jde o projekt speciální policejní jednotky, která se zaměří na kontrolu údajů cestujících v letecké dopravě, nebo tisk nových občanských průkazů.

Ministr zdůraznil, že jde o výdaje, které schválila vláda, vycházejí ze zákona a peníze tedy získat musí. „I po tom jednání chybí 3,4 miliardy korun – bez navýšení mezd,“ podotkl Chovanec.

Pilný: Zvýšit platy znamená zvýšit schodek

Pokud by podle Pilného měly platové požadavky projít, pak bude potřeba zvýšit dohodnutý schodek rozpočtu, který v současnosti počítá s padesáti miliardami. „Pokud k tomu (zvyšování platů) dojde, tak jsem apeloval na dvě věci – zaprvé, aby přidání nebylo od 1. listopadu, ale od 1. ledna, protože jinak už podruhé zatíží rozpočty krajů, které na to nemají a už teď výrazně protestují. Zadruhé by se díky tomu ušetřila nějaká částka, se kterou by se dalo manipulovat v letošním roce a uspokojit některé požadavky,“ prohlásil ministr.

Pilný nicméně ocenil, že vnitro snížilo své původní požadavky, když chtělo do rozpočtu získat patnáct miliard korun. Prý chápe, že Chovanec se získanou částkou 1,2 miliardy korun není příliš spokojený. „Je to samozřejmě něco, co jejich požadavky uspokojit nemůže, ale to nemůže uspokojit žádné ministerstvo,“ dodal Pilný. Víc peněz podle něj nemůže dát.