Median: ANO je stále v čele, Okamura posiluje. Piráti a STAN by ve volbách neuspěli

Podzimní volby do Poslanecké sněmovny by podle volebního modelu agentury Median vyhrálo hnutí ANO se ziskem 26,5 procenta hlasů. Druzí sociální demokraté by dostali hlas od 14,5 procenta voličů a třetí komunisty by volilo 13 procent hlasujících. Do sněmovny by se dostalo sedm stran, včetně SPD Tomia Okamury.

Občanským demokratům přisuzuje Median deset procent hlasů. O jeden procentní bod méně by dostala TOP 09. Lidovci by podle modelu dostali 6,5 procenta a Okamurova SPD šest procent. 

Žádná další strana by pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny nepřekročila. Nejblíž by k tomu měli Piráti a Starostové a nezávislí, kterým model přisuzuje shodně 3,5 procenta.

Oproti předchozímu průzkumu ztratilo ANO jeden bod, což představuje rozdíl v rámci statistické chyby. Median ale upozorňuje, že sběr dat proběhl z větší části předtím, než do sněmovny dorazila policejní žádost o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) k trestnímu stíhání.

„Nelze vyloučit, že kauza se do podpory ANO plně projeví v dalších měřeních,“ poznamenal Daniel Prokop z Medianu. Oproti minulým měřením se už nyní zmenšilo jádro pevných voličů strany ze zhruba 20 či 21 na 17 procent.

ANO si ale dál zachovává nejvyšší volební potenciál. „V případě zisku všech voličů, kteří jeho volbu vážně zvažují a nevylučují účast, by útočilo na zisk okolo 32 procent,“ uvádí zpráva.  

Průzkum agentury Median probíhal od 26. července do 23. srpna a zúčastnilo se ho 1043 respondentů ve věku 18 a více let.