Klidná dovolená? Začíná spíše stresem na silnicích, varuje BESIP

Martin Farář: Nevěnování se řízení a nepřiměřená rychlost jsou nejčastější příčiny dopravních nehod (zdroj: ČT24)

„Zpomal, budeš rychlejší,“ vzkazuje před prázdninovými cestami BESIP. Sérií videoklipů se snaží apelovat na řidiče, aby při dlouhých cestách napříč republikou, ne-li Evropou byli pozorní, ohleduplní a také odpočatí. Prázdniny jsou totiž na silnicích dlouhodobě nejrizikovějším obdobím, ačkoli by zrovna letní cesty na dovolenou mohly naopak navozovat představu cestování bez jakýchkoli časových tlaků a stresu.

Červenec, srpen a často také červen a září jsou měsíce, kdy jsou statistiky dopravních nehod nejhorší z celého roku. Oproti lednu a únoru bývají hlavně červencové a zářijové cesty nejméně dvakrát tragičtější a letos dal již červen najevo, že léto nebude jiné než v předchozích letech – naopak má nakročeno k tomu, aby bylo ještě horší.

Podle vedoucího samostatného oddělení BESIP ministerstva dopravy Martina Faráře by si lidé při cestě na dovolenou měli uvědomit, že není kam spěchat. „Prázdniny jsou měsíce klidu, pohody. Jezdíme na dovolenou, neměl by to být žádný stres. A ten je často za volantem dost vidět,“ podotkl.

Zdraví versus minuta a půl

Projevuje se to například v místech, kde je na dálnici omezen provoz a jezdí se ve zúžených pruzích. I když je rychlost omezena na 80 km/h, najde se hodně řidičů, kteří cítí potřebu jet rychleji a předjíždějí úzkým levým pruhem i kamiony či autobusy, které se sotva vejdou do širšího pravého. Skutečný význam to přitom nemá.

Brífink BESIP, ministerstva dopravy a policie k prázdninovému provozu (zdroj: ČT24)

„Je vypočítáno, že pokud budu dodržovat 80kilometrovou dovolenou rychlost, tak oproti otevřenému úseku, kde je 130kilometrová rychlost, přijde řidič na pěti kilometrech zhruba o 1,5 minuty. To není vůbec argument pro to chovat se v dopravním omezení agresivně, jet rychle. Ta minuta a půl ztráty, to můžu dohnat tím, že vyrazím včas, vezmu si deseti až patnáctiminutovou rezervu,“ vyčíslil Martin Farář. Dodal, že nebezpečné situace nastávají i za omezením, kdy se všichni navzájem pokoušejí předjíždět, aby domněle ztracený čas dohnali.

Na průjezd místy s dopravním omezením se soustředí kampaň BESIPu s názvem Zpomal, budeš rychlejší. V ní dopravní experti shrnuli deset momentů, které by řidiči neměli opomenout – od přípravy trasy a zjištění, jaké jsou na ní plánované uzavírky, přes sledování dopravních značení a udržování bočního postupu po používání blinkrů a plynulé manévrování při přejíždějí mezi jízdními pruhy.

BESIP řidičům: Zpomal, budeš rychlejší (zdroj: ČT24)

Děti potřebují na cestu zábavu

Aby se ale dovolená nezměnila v tragédii, musí řidiči vzít kromě okolního provozu v potaz ještě jeden faktor – děti. „Cestování s dětmi na dlouhou vzdálenost je pro řidiče problematické. Po krátké chvíli začnou být unavené ze stereotypu a začnou vyhledávat pozornost. Takže pozornost řidiče je dětmi odváděna,“ varoval vedoucí oddělení BESIP.

Připomněl přitom, že právě takové situace, kdy je pozornost řidiče odvedena a ten se dostatečně nevěnuje řízení, je spolu s nepřiměřenou rychlostí jednou z nejčastějších příčin závažných dopravních nehod.

Rodiče by také neměli zapomínat, že dětem hrozí o prázdninách na silnicích nebezpečí, i když nejedou autem. Je vhodné zkontrolovat, zda si berou přilbu, když jedou na kole, a zda si hrají na bezpečných místech.