Vláda chce splatit dluhy z minulosti. Tři nejzanedbanější kraje možná dostanou 42 miliard

Vláda chce restartovat tři nejchudší regiony (zdroj: ČT24)

Tři nejzanedbanější kraje v Česku by mohly od vlády dostat 42 miliard korun. Plánem se začali zabývat ministři. Karlovarský, Ústecký a Moravskoslezský kraj většinou poničila těžba surovin a její útlum pak vyvolal další problémy. První peníze by mohly do regionů zamířit už letos. Mají pomoci zlepšit podmínky pro život i práci a zamezit tak odlivu tamních obyvatel.

Projekt s názvem Re:start má krajům pomoci revitalizovat území i zvednout životní úroveň. Všechny tři regiony zaostávají za republikovým průměrem. Jsou zde nejnižší mzdy i HDP na obyvatele. Projekt je proto rozdělen do sedmi oblastí týkajících se podnikání, výzkumu, životního prostředí nebo vytváření nových pracovních míst.

Na podporu vědy a výzkumu nyní dostávají v Karlovarském a Ústeckém kraji nejméně prostředků. „Je to dáno tím, že například v Karlovarském kraji není jediná státní vysoká škola, což je také jedna z věcí, které chceme změnit,“ řekla ČT zástupkyně zmocněnce vlády pro kraje v projektu Re:start Gabriela Nekolová.

Lázeňství i dostavba D6

V Karlovarském kraji mají jít prostředky i na rozvoj lázeňství. Další část například na dostavbu dálnice D6. Chybějící dopravní spojení je dlouhodobě jedním z palčivých problémů regionu. Zlepšení dopravní infrastruktury je klíčové i pro zahraniční investory.

Regionální hrubý domácí produkt v letech 2011 až 2015 podle krajů
Zdroj: ČSÚ

Moravskoslezský kraj chce nalákat nové zaměstnance, podpořit mladé podnikatele, zlepšit životní prostředí nebo zrychlit internet. Všechny výše zmíněné body se ale podle hejtmana Ivo Vondráka (nestr. za ANO) neobejdou bez vzdělaných lidí: „Firmy nyní mají problém sehnat zaměstnance… Chybí nám jednoznačně lidé, kteří by byli technicky vzdělaní, znali přírodní vědy.“

Vláda zatím peníze neuvolnila

Ústecký kraj chce proto reorganizovat školy, aby absolventi lépe našli uplatnění. Další peníze mají lákat investory a odstraňovat ekologické škody. Už letos by mohl stát rozdělit šest miliard korun. Nejprve by měl být spuštěný dvoumiliardový program na obnovu starých průmyslových areálů.

Stejná částka má jít i na podporu technologií do firem. Příští rok má být pomoc dvojnásobná. Souhlas s uvolněním peněz ale vláda zatím nedala. Ministři měli řadu připomínek a rozhodnutí tak odložili na příští týden.

Opozice projekt vítá. Chce ale garance, že na něj bude dostatek peněz. „Nad každým státním rozpočtem musí proběhnout debata, kde najít peníze. Najít se ale musí, protože bez restrukturalizace budou tyto kraje dál trpět,“ řekl ekonomický expert KSČM Jiří Dolejš.

Podle předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury kraje podporu potřebují, ale ne takovou, jakou chystá vláda: „Je to jenom souhrn nových dotačních titulů. Pro můj Moravskoslezský kraj je například mnohem důležitější, aby tam stát dokončil klíčové investice.“