Na Klausovu oslavu Nečasová dorazila. Soud prověří její omluvenky kvůli chatrnému zdraví

Obvodní soud pro Prahu 1 chce prověřit účast Jany Nečasové, která čelí obvinění v kauze Vojenského zpravodajství, na pondělní oslavě narozenin exprezidenta Václava Klause, o které informoval server Blesk.cz. Nečasová nepřišla na červnové jednání soudu kvůli údajné nemoci. Soudkyně ale zaslané omluvenky považuje za nedostatečné. Reportáž Jiřího Hynka sledujte zde.

Jana Nečasová dorazila na oslavu 76. narozenin Václava Klause v doprovodu manžela a bývalého premiéra Petra Nečase. Přitom jedenáct dní předtím muselo být kvůli její omluvě zrušeno soudní líčení. „Mám potvrzeno, že to vypadá na dlouhodobou pracovní neschopnost,“ tvrdil tehdy její obhájce Eduard Bruna.

Blesk.cz zachytil v pondělí Janu Nečasovou s přípitkem v ruce, nebo při diskusích s hosty, jako třeba se současným prezidentem Milošem Zemanem či šéfkou Energetického regulačního úřadu Alenou Vitáskovou.

Zdravotní stav Nečasové soud prověří

„Zřejmě to svědčí o tom, že to s jejím zdravotním stavem nebude tak špatné,“ řekla České televizi místopředsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Dana Šindelářová. Soud proto zdravotní stav Nečasové zamýšlí prověřit.

Kvůli jejím omluvám se totiž nemohlo konat červnové ani část květnového líčení a obžalovaná nedala souhlas k jednání bez její přítomnosti. Dokonce tím zaskočila i spoluobžalované v kauze. „Já to nebudu komentovat, protože to bych se musel rozčílit,“ prohlásil tehdy Jan Pohůnek, který je rovněž před soudem ve stejné věci.

Omluvenky nejsou dostatečné

Soud omluvenky prověřoval a advokáta Nečasové vyrozuměl s tím, že jsou nedostatečné. „Ani z potvrzení o dočasné pracovní neschopnosti, ani z přiložené lékařské zprávy nijak nevyplývá, že by jeho klientka nebyla schopna účasti u hlavního líčení,“ shrnuje mluvčí Šindelářová, podle které by tedy Jana Nečasová měla dodat soudu další podklady.

Soud prozatím jednání odročil na září, kdy by měla Nečasová vypovídat. V příštích měsících ji čekají ještě další dva soudní procesy. V červenci se bude projednávat případ Vojenského zpravodajství a v září projedná pražský vrchní soud její odvolání v kauze úniku informací z BIS.