Po dotacích z Dešťovky se jen zaprášilo. Ministr Brabec chce do programu přidat další peníze

Státní fond životního prostředí v úterý po poledni ukončil příjem žádostí na dotace v pilotním programu Dešťovka na využití srážkové a odpadní vody v domácnosti i na zahradě. Stát možná kvůli převisu žádostí zvýší rozpočet pilotního projektu ze 100 milionů na 110 milionů korun. Žádosti mohli lidé podávat od pondělního dopoledne, peníze tak byly vyčerpány za necelých 28 hodin. Programem chce stát bojovat proti plýtvání vodou a proti suchu.

Lidé podali 2279 žádostí za 110 milionů korun, dalších 3260 žádostí za 74 milionů zůstalo rozpracováno v systému, uvedl ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman.

„Příjem žádostí byl nakonec zastaven na přidělení částky 110 milionů korun, a to z důvodu možného výskytu chybných, neopravitelných žádostí. Pokud by všechny žádosti byly přijatelné, budou podpořeny samozřejmě i ty nad původní hranicí 100 milionů,“ dodal.

Zájem předčil očekávání

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce předčil zájem očekávání úřadu. „O přidání dalších peněz budeme jednat po vyhodnocení žádostí. Každopádně pracovníci fondu jsou připraveni hodnotit žádosti okamžitě a do tří neděl můžeme mít jasno,“ dodal ministr.

Největší zájem byl o peníze na systémy na dešťovou vodu určenou pro splachování a současně zalévání zahrady. O ně si zažádalo přes 1700 domácností, stát mezi ně přerozdělí 79 milionů korun. „Žádosti o dotace jsme obdrželi ze všech koutů ČR, ale největší zájem byl ze Středočeského, Jihomoravského a Moravskoslezského kraje, naopak nejméně hlásí Karlovarský kraj,“ doplnil Valdman.

Brabec v pondělí uvedl, že by ministerstvo mohlo v létě vypsat další výzvu, ve které bude minimálně znovu 100 milionů korun. Ministr doufá ve vypsání programu i v dalších letech. Dodává, že i tak peníze pro zájemce ze všech regionů nebude možné najít.

Dotace z programu mohou čerpat vlastníci i stavebníci všech obytných domů s výjimkou rekreačních. Stát podpoří zachytávání srážkové vody na zalévání zahrady, akumulaci srážkové vody pro splachování záchodů a využití přečištěné odpadní vody jako vody užitkové.

Nejjednodušší část programu Dešťovka na využití srážkové vody pouze na zálivku zahrady bude dotována jen v místech výrazně postižených suchem. Patří sem obce na Frýdecko-Místecku, Vysočině a Znojemsku.