Natočil vandaly na kameru. Na usvědčení záběry nestačily - přesto má za ně zaplatit pokutu

Třebíč - Celkem pětkrát někdo rozbil třebíčskému novináři Františku Rynešovi okna jeho domu. Policie ani jednou pachatele nevypátrala, a proto se pan Ryneš rozhodl bránit svůj dům sám. Nad vchodové dveře si namontoval bezpečnostní kameru. Ta po dalším útoku skutečně zaznamenala dva muže, které později policie našla a postavila před soud. Ve finále je ale vše jinak. Zatímco podezřelí jsou podle soudu nevinní, Úřad pro ochranu osobních údajů chce novináři udělit pokutu. Muže prý nahrál bez jejich souhlasu.

František Ryneš je třebíčský novinář, který v Horáckých novinách upozorňoval na podezřele nevýhodné obchody s městskými pozemky za desítky milionů korun. Svými ostře laděnými komentáři si znepřátelil řadu lidí ve městě. Zřejmě kvůli některým článkům se na jeho dům zaměřili vandalové. „Přes zeď mého domu někdo hodil prvně dlažební kostku, potom kus betonu, a rozbil tuto okenní tabuli,“ popisuje novinář.

Jelikož policie vandaly nevypátrala, zvýšil pro jistotu pan Ryneš zídku na dvorku. „Když jsem zabezpečil dům ze zadní strany, začaly útoky z přední strany. Na dvě okna v jídelně byly další útoky,“ dodává novinář. Proto se rozhodl do přední části domu nainstalovat kameru a nahrávací zařízení.

Reportéři ČT (zdroj: ČT24)

Kamera natočila dva podezřelé

Na podzim loňského roku byla kamera v provozu pouhé tři týdny, když o půlnoci z 6. na 7. října zachytila dva podezřele se chovající muže. Záběry z bezpečnostní kamery předává František Ryneš policii a i když záznam není technicky dokonalý, je to pro policisty cenná stopa. Ryneš i policie byli přesvědčeni, že kamera natočila Josefa Truhláře a Jiřího Eise. To ostatně při policejním výslechu potvrdil sám Eis: „Po zhlédnutí videozáznamu na Obvodním oddělení Policie Třebíč uvádím, že na tomto jsem zaznamenán já a Truhlář.“

Josef Truhlář je osmapadesátiletý muž, který za hospodářskou kriminalitu strávil více než deset let za mřížemi. Bývalého člena třebíčské ODS policie už dříve vyšetřovala kvůli zasílání výhrůžných sms zpráv novináři Rynešovi a organizování možného napadení, po kterém Ryneš skončil zbitý v řece Jihlavě. Motiv k útoku na Ryneše Truhlář mít mohl - novinář ve svém článku zpochybnil způsob, jakým se Truhlář dostal k obecnímu bytu. Druhým mužem měl být Jiří Eis - třebíčský mladík, který se před rokem vrátil z vězení v Odolově. Dobře se zná s Josefem Truhlářem, kterému jako dlužník přenechal svůj obecní byt na třebíčském sídlišti.

Soud podezřelé zprostil viny - i přes záběry bezpečnostní kamery

Jelikož se podle policie Eis k činu přiznal, vyšetřování ukončila a věc předala k soudu. Státní zástupce na základě zaprotokolované výpovědi připravil žalobu na Josefa Truhláře. Tady se ale případ začíná otáčet. Jiří Eis dvakrát odmítne jako svědek zopakovat před soudem svou výpověď a Josef Truhlář prohlašuje, že u Rynešova domu nebyl a do okna pana Ryneše nestřílel: „Já jsem se v tu dobu vůbec nenacházel v Třebíči. Byl jsem v Ostravě.“

Státní zástupce je i tak přesvědčený, že Truhlářova vina je dostatečně prokázaná a trvá na jeho obžalobě. Soudce Jaroslav Krátký ale opakovaně vyhodnocuje předložené důkazy jinak: „V trestní věci proti obžalovanému Josefu Truhlářovi došlo k jeho zproštění, a to z toho důvodu, že v provedeném dokazování nebyla prokázána jeho vina, žádný z provedených důkazů nesvědčil o jeho vině. Z tohoto důvodu tedy byl obžaloby zproštěn v plném rozsahu.“

Vinným je paradoxně František Ryneš

Do problémů se ale kupodivu dostává František Ryneš, tedy ten, kdo byl terčem útoku. Poté, co policisté zužitkovali dodané záběry z bezpečnostní kamery, začali Františka Ryneše právě za tuto věc vyšetřovat jako viníka - za to, že hlídal svůj dům kamerou. Novinář teď paradoxně stojí před Úřadem pro ochranu osobních údajů jako viník, který má zaplatit tři tísíce pokutu.

František Ryneš je v absurdní situaci. Obraz, který kamera nasnímala, u soudu nestačil, aby usvědčil vandaly. Za ty samé záběry ale má zaplatit pokutu, prý natáčel Truhláře bez jeho předchozího souhlasu. „Soud prohlásil, že tyto osoby nebo osobu podle záběrů  z bezpečnostní kamery určit nelze, z totoho důvodu je zcela absurdní, aby osoba, která ty záběry pořídila, byla sankciována podle zákona na ochranu osobních údajů,“ domnívá se advokát František Vyskočil.

Úřad pro ochranu osobních údajů ale trvá na svém. František Ryneš má být potrestán za to, že nechránil osobní údaje někoho, kdo je podle soudce anonymní a nerozpoznatelný.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/261/26034.jpg
  • Úřad pro ochranu osobních údajů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/276/27538.jpg