U.S. Army znovu v Plzni. Desítky tisíc lidí slaví svobodu a konec 2. světové války

Desítky tisíc lidí se během pátku a soboty sjely do Plzně na Slavnosti svobody, největší oslavy konce druhé světové války v Česku a jedny z největších v Evropě. Největší expozicí je tábor 16. obrněné divize U.S. Army. Oslavy potrvají do pondělí 8. května a mohly by přilákat až sto tisíc návštěvníků. Přijely stovky cizinců, na ulicích se pohybuje výrazně více policistů a strážníků.

„Za svobodu a demokracii jsem připraven vzít zbraň do ruky a bojovat i dnes,“ řekl v Měšťanské besedě dvaadevadesátiletý belgický veterán José Schindfessel. O rok starší Američan George Thompson potvrdil, že by vše podstoupil znovu. „Svoboda není zadarmo, je vždy vykoupena prolitím krve, nejen naší, ale i našich bratrů, sester, otců či matek, dědů, babiček, prostě každého,“ uvedl. Setkání se studenty se zúčastnili tři američtí a pět belgických veteránů a syn jednoho zemřelého belgického vojáka.

Historické kempy a dobová hudba

V Plzni stojí historické vojenské kempy, hraje dobová hudba, ulicemi projíždí džípy i další technika, konají se vzpomínkové akty, k vidění jsou výstavy o 2. pěší divizi či o plzeňských letcích.

Vojenské dobové kempy jsou v plzeňském parku, kde je kemp 16. obrněné divize s dobovým vybavením. „Je tu asi sedmdesát kusů dobové techniky, tedy nejvíce na letošních oslavách v Plzni,“ uvedl za kemp Pavel Rogl.

Návštěvníci tam mohou vidět dynamické a komentované ukázky výstroje a výzbroje americké obrněné pěchoty, polní kuchyně a dílny, dobové vojenské ubikace, akustickou střelnici a stanový historický tábor Československé samostatné obrněné brigády a Královského letectva.

Události: Připomínky konce druhé světové války (zdroj: ČT24)

V neděli se rozjede po Klatovské třídě konvoj dvou set kusů vojenských vozidel a techniky vyrobené do roku 1945 v USA, Kanadě a Británii. Pojedou v něm tanky Sherman, Jackson a Stuart, obrněné průzkumné šestikolky M8 Greyhound nebo samohybná houfnice Sexton.

Vzhledem k teroristickým útokům v Evropě, kde v minulých měsících najeli útočníci do davu lidí nákladním autem, se slavnosti uskuteční za zvýšených bezpečnostních opatření.