Na posudky o privatizaci OKD dál čekat nebudu, sdělila soudkyně a chce je na stole

Události ČT: Soudkyně odmítá průtahy s posudky v kauze privatizace OKD (zdroj: ČT24)

Kauzu privatizace OKD soud neprojednával od loňského března. Celou dobu čeká na nový znalecký posudek, který má určit, jestli došlo k podhodnocení podílu státu, ze kterého pak vyplynul i nevýhodný prodej OKD před třinácti lety. Posudek mají znalci dokončit v nejbližších dnech, soud jim totiž zamítl požadavek na další konzultanty. Termín dalšího jednání ale soud zatím nestanovil. Chce mít dostatek času právě na prostudování posudku.

V březnu 2016 soud odročil jednání v kauze OKD na neurčito a rozhodl o zadání nového posudku. „Já jsem přesvědčený, že pokud to bude dělat odborník, tak že potvrdí mé závěry,“ uvedl tehdy obžalovaný soudní znalec Rudolf Doucha.

Podle jeho verze dostal před 13 lety od státu zadání, aby ocenil akcie OKD, nikoli majetek firmy. Proto cenu necelé poloviny firmy stanovil na 2 miliardy. Podle obžaloby to mělo být ale téměř 8 miliard. Rozpor od loňského srpna zkoumá znalecký ústav Azet Konzult, který považuje zadání za bezprecedentně složité.

Dva termíny znalci prošvihli

Nejprve měl ústav posudky odevzdat v listopadu 2016, další termín dostal na březen 2017. Posudek ale znalci neodevzdali a na průtahy si začal stěžovat Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který hájí u soudu roli státu coby poškozeného.

Soud tedy znalcům odepřel další časové oddalování věci. „Soudkyně v nejbližších dnech očekává zaslání znaleckého posudku poté, co byly znaleckému ústavu zamítnuty jeho další požadavky na přibrání konzultantů,“ vysvětlila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcela Pröllerová.

Nájemníci doufají v narovnání

Čím déle řízení probíhá, tím delší je čekání nájemníků bývalých bytů OKD, které byly v privatizaci prodány průměrně za 40 tisíc korun. Majitel se zavázal převést je přednostně na nájemníky, což ale dosud neudělal.

Rozsudek by podle nájemníků mohl vést třeba i ke zrušení celé privatizace. „Teoreticky by se mohl vrátit i privatizovaný majetek, nebo by mohlo dojít k nějakému narovnání,“ říká jejich právní zástupkyně Hana Marvanová.

Uložit

Vydáno pod