Čeští politici vítají postup Macrona, varují před extremismem

První reakce k volbám ve Francii přišly i od českých politiků (zdroj: ČT24)

Čeští politici jsou vesměs spokojeni s výsledkem prvního kola francouzských prezidentských voleb. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) již po zveřejnění prvních odhadů přisuzujících vítězství Emmanuelu Macronovi s tím, že postoupí také Marine Le Penová, uvedl, že by to byla dobrá zpráva. Macronovo vítězství ocenili i další čeští politici, nikoli však prezident Miloš Zeman. Ten se k prvnímu kolu vyjadřovat vůbec nechce.

Premiér Bohuslav Sobotka reagoval již na zveřejnění prvních odhadů, jak první kolo prezidentských voleb ve Francii dopadlo. Na Twitter napsal, že pokud by skutečně získal nejvíce hlasů Emmanuel Macron, byla by to dobrá zpráva „pro Francii, Česko i Evropu“.

Vicepremiér a předseda ANO Andrej Babiš potom cítí s Emmanuelem Macronem bezprostřední spřízněnost. „Prohrály tradiční politické strany, takže tendence v Evropě je jasná. Je to lepší kandidát, myslím, že ve finále bude prezidentem,“ řekl.

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) poznamenal, že jej netěší postup Marine Le Penové do druhého kola prezidentských voleb. Macrona potom prohlásil za proevropského kandidáta. „Macron vidí jako řešení více Evropy, ne méně,“ uvedl Hamáček. 

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek míní, že má Macron šanci vyhrát i ve druhém kole. „Vypadá to, že neúspěšní kandidáti vyzvou voliče, aby podpořili Macrona. Dá se předpokládat, že bude snaha spojit se proti Le Penové,“ předvídal. Dodal, že je mu proevropský centrista Emmanuel Macron „bližší než krajní pravice, která je protievropská“.

Předseda nejsilnější opoziční strany KSČM Vojtěch Filip potom z voleb především vyčetl, že je francouzská společnost rozdělena. „To není dobrá zpráva pro nikoho. Věci, které se odehrály po brexitu, které se dějí v Evropě, ukazují, že se vyčerpal neoliberální model,“ podotkl.

Podle předsedy opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska naznačily odhady, že v prvním kole nezvítězí ve Francii levicový ani nacionalistický extremismus. „Což je pro Evropu i pro nás docela dobrá zpráva,“ poznamenal. Místopředseda Kalouskovy strany Marek Ženíšek podotkl, že dvoukolový systém „dává malé naděje extrémům“.

Naproti tomu místopředseda ODS Martin Kupka je přesvědčen, že výsledek prvního kola dává „signál, že sílí kritické hlasy vůči Evropské unii“. Nespokojenost podle něj ukazuje více než dvacetiprocentní podpora Marine Le Penové. „Je to důležitý signál, který by Evropská unie neměla přehlédnout,“ uvedl.

Bývalý ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) řekl, že doufá, že budou Francouzi ve druhém kole hlasovat „proti nacionalismu, nenávisti a dělení společnosti“.  „Nacionalismus může přinést jen další války, Mnichovy a protektoráty,“ uvedl Dienstbier.

K výsledkům prvního kola prezidentských voleb ve Francii se nevyjádřil český prezident Miloš Zeman a ani se k tomu nechystá. Podle jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka se vyjádří až ke konečným výsledkům po druhém volebním kole.