Ministerstvo provádí mimořádnou kontrolu v úřadě šéfky exekutorů Fučíkové

Ministerstvo spravedlnosti už druhým dnem provádí mimořádnou kontrolu v ostravském úřadu prezidentky Exekutorské komory ČR Pavly Fučíkové. Uvedl to server Česká justice.cz. Podle Fučíkové kontrola zřejmě souvisí s reportážemi pořadu Reportéři ČT. Mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová nechtěla uvedené informace komentovat.

Reportéři ČT upozornili loni v říjnu na podezřelou dražbu bytu v Ostravě, kterou prováděl úřad Fučíkové. Exekutorka čelí podezření ze střetu zájmů. Byt totiž vydražil manžel exekutorky přímo pro její firmu, kde je majoritním vlastníkem. 

Fučíková za to před časem dostala od ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) výtku. Podle Pelikána porušila ustanovení exekučního řádu, podle kterého se exekutor mimo jiné má v práci i v osobním životě zdržet všeho, co by narušilo důstojnost jeho povolání nebo ohrozilo důvěru v nezávislý, nestranný a spravedlivý výkon exekuční činnosti.

Šéfka exekutorů si ale není vědoma žádného pochybení. Reportérům ČT řekla, že dražba proběhla transparentně a v souladu se zákonem. Podezření se ovšem vznáší i nad cenou draženého bytu. Podle účastníků dražby za něj nabídl manžel Fučíkové přes milion korun, v rozhodnutí exekutora je ale nemovitost firmě přiklepnuta za 780 tisíc.

Byt z dražby si navíc Fučíková podle Reportérů ČT nepřihrála poprvé. V roce 2009 přiklepla v dražbě byt firmě, kterou vlastnila její příbuzná. Ta potom byt převedla na firmu Fučíkové a její manžel tento byt loni v zimě se ziskem prodal. 

Zadlužený otec se ohání vlivnou dcerou

Nejde ale o první podezřelou záležist kolem Fučíkové. Už před časem upozornili Reportéři ČT i na podezřelé exekuce jejího otce – podnikatele odsouzeného za mnohamilionové podvody, který neplatí své dluhy, nevlastní žádný majetek a před věřiteli se ohání vlivnou dcerou.

Pavla Fučíková se stala šéfkou exekutorské komory před dvěma lety. Měla zlepšit špatnou pověst exekutorů. Místo toho ale její podezřelé kauzy zkoumá hospodářská kriminálka. 

Uložit