Hnutí ANO se podle Sobotky posouvá doprava. Babišovy návrhy kritizuje

Reakce na sněm ANO (zdroj: ČT24)

Hnutí ANO se podle premiéra posouvá směrem k ODS a TOP 09. Bohuslav Sobotka (ČSSD) to uvedl v reakci na projev staronového šéfa hnutí ANO a vicepremiéra Andreje Babiše. Sobotka také řekl, že Babiš byl vždy součástí establishmentu a jeho vymezování se je jen trikem. Představitelé koaličních i opozičních politických stran nečekají v politice ANO po sněmu žádnou změnu.

Babiš před svým znovuzvolením na sněmu opět útočil na ostatní politické strany a obvinil je, že se spojují proti němu. Hnutí chce podle něj také nahradit stávajících 200 poslanců a 81 senátorů sborem o 101 křeslech, redukovat chce i ministerstva a kraje.

Babiš dále odmítl zvyšování daní. Chce například snížit daně lidí s příjmy do 113 tisíc korun, u vyšších chce daň zachovat. Odmítl i sektorové daně a zvýšení daní pro firmy, prostor podle něj je pro snížení sazby DPH. Lze podle něj uvažovat také o snížení odvodů na sociální pojištění.

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se domnívá, že se politika hnutí ANO posouvá směrem k ODS a TOP 09.

Na Twitteru také uvedl, že „Babiš byl vždy součástí nějakého establishmentu, buď politického, nebo ekonomického. Jeho vymezování se je jen trik.“ Varoval i před Babišovým návrhem na snížení sociálního pojištění pro firmy. Je podle něj „nekompetentní a nebezpečný. Pokud projde, nebudou peníze na valorizaci penzí.“

Události: Andrej Babiš staronovým předsedou hnutí ANO (zdroj: ČT24)

Podle místopředsedy ČSSD a ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka Babiš jen opsal program ODS a slogan amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Babiš na sněmu řekl, že chce udělat Českou republiku znovu skvělou (narážka na Trumpovo heslo Make America Great Again) a že „pro mě je v Bruselu Czech first, hlásím se k tomu a bojuji za české zájmy,“ doplnil s odkazem na Trumpovo volební heslo America first (Amerika na prvním místě).

Politika ANO se podle ostatních stran nezmění

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) míní, že politika hnutí ANO zůstane po sněmu stejná. „Rétoricky se přitvrdí vzhledem k tomu, že nás čeká dvojitý volební souboj – jak o Poslaneckou sněmovnu, tak o Pražský hrad. Hnutí je víceméně populistické, klouže po povrchu témat a vyhledává témata, která jim vyhovují. Andrej Babiš nemá problém změnit názor během 24 hodin,“ řekl Chovanec.

Také ostatní strany nečekají, že se politika hnutí změní. „V některých věcech zřejmě žádná změna nebude a v některých je zase hnutí ANO velice flexibilní, takže se některé věci nedají ani dohadovat,“ podotkl předseda koaliční KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

„Ve firmě se musí zvolit majitel, asi těžko čekal někdo něco jiného, to by bylo proti firemní kultuře,“ konstatoval šéf opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. „Žádnou změnu pochopitelně nepředpokládám, politika ANO, tedy dá-li se to nazvat politikou, styl ANO bude stále stejný, protože ho tvoří předseda sám,“ doplnil.

Znovuzvolení Babiše není překvapení, souhlasí první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija s tím, že „Babiš je majitelem hnutí ANO, může si s ním dělat, co chce.“ V jeho politice se podle ní vůbec nic nezmění. „U něho se pouze mění názory ze dne na den tak, jak mu průzkumy řeknou, co má říkat,“ dodala Udženija.

„Je jasné, že směřování hnutí ANO je doprava, je to znát na hlasování z Poslanecké sněmovny i na jeho sporech o sociální programy,“ komentoval sněm a Babišovo znovuzvolení předseda KSČM Vojtěch Filip.

Snížení počtu zákonodárců neprojde

Většina politických stran nesouhlasí s Babišovým návrhem na redukci počtu zákonodárců. „To je prostě jen součást jeho opovrhování Poslaneckou sněmovnou a parlamentní demokracií,“ domnívá se šéf TOP 09 Kalousek.

„Čím menší počet zákonodárců bude, tím méně transparentní bude demokratický proces,“ míní ministr vnitra Chovanec (ČSSD). Podle předsedy KSČM Filipa jde o „populismus neskutečného kalibru.“

„Já už jsem se před mnoha lety zabýval myšlenkou, zda nesnížit počet poslanců na 101 a nezměnit volební systém, nicméně si myslím, že k tomu teď není politická vůle,“ uvedl předseda KDU-ČSL Bělobrádek.

„Návrhy na redukci křesel v Parlamentu jsou vděčným tématem pro voliče ANO, působí to ale spíš jen jako nepříliš promyšlené střílení od boku,“podotkl předseda ODS Petr Fiala.