Radikál Bartoš míří k soudu. Podle obžaloby podněcoval k nenávisti

Státní zastupitelství pro Prahu 1 podalo obžalobu na předsedu krajně pravicové Národní demokracie Adama B. Bartoše. Mimo jiné kvůli podněcování nenávisti a hanobení národa. Bartošovi v případě prokázání viny hrozí až tři roky vězení. Informaci ČT potvrdil státní zástupce Jan Lelek.

Policie Bartoše obvinila loni v dubnu poté, co strávil noc v cele předběžného zadržení. „V rámci zmiňované realizace provedli kriminalisté domovní prohlídku a prohlídku jiných prostor, a to na základě příkazu vydaného příslušným soudem, při těch zajistili celou řadu tiskovin, jiných písemností a datových nosičů. Všem těmto úkonům byly v souladu se zákonem přítomny nezúčastněné osoby,“ uvedl tehdy policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Návrh na podání obžaloby kriminalisté podali letos v lednu. Extremistu viní z popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy, podněcování nenávisti, hanobení národa a schvalování trestného činu. Díky žalobcům už obžalobu eviduje Obvodní soud pro Prahu 1, hlavní líčení zatím nenařídil.

Bartoš se vrátil k hilsneriádě

Předseda Národní demokracie budí pozornost svými antisemitskými a extremistickými názory dlouhodobě. Loni v říjnu byl například nepravomocně potrestán roční podmínkou kvůli svým výrokům v Polné u hrobu Anežky Hrůzové, která byla zavražděna v roce 1899.

Z její vraždy byl obviněn Žid Leopold Hilsner, což později vyvolalo vlnu antisemitismu, známou jako hilsneriáda. Bartoš u jejího hrobu spolu s tehdejším místopředsedou strany Ladislavem Zemánkem zanechal ceduli s textem „Židovská otázka nebyla dosud uspokojivě vyřešena“.

Vydáno pod