Mrazy nepoleví až do konce ledna. Sněhu už naopak moc nenapadne

Mrznout bude v Česku až do konce ledna. Dny, kdy se rtuť teploměru nedostane nad nulu, budou pokračovat i celý příští týden. Zvolna se oteplí teprve na přelomu ledna a února. Sněžit v nadcházejících čtyřech týdnech naopak moc nebude. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav.

„Studené počasí z posledních týdnů bude pokračovat až do konce ledna. Začátkem února se teploty začnou dostávat do normálních hodnot, které vydrží až do konce druhé únorové dekády,“ uvedli meteorologové.

V polovině února by se týdenní teploty mohly dostat i nad dlouhodobý průměr. Celkově bude období od 23. ledna do 19. února teplotně průměrné. Meteorologové v něm nečekají ani žádné přívaly sněhu. Další dny mají být podle aktuální prognózy ve znamení suchého počasí a celkově bude srážek až do poloviny února o něco méně, než bývá v tomto období obvyklé.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

Zatím do nedělního dopoledne platí výstraha ČHMÚ na velmi silný mráz, netýká se už ale celé republiky. Meteorologové odvolali varování pro Pardubický, Královéhradecký, Liberecký a Moravskoslezský kraj.

V noci na neděli budou na většině území minimální teploty minus 12 až minus 17 stupňů Celsia, ojediněle i nižší. Při nízké oblačnosti, která se očekává zejména na severu a severovýchodě země, se budou minima pohybovat kolem minus šesti stupňů. „V dalších dnech bude v ČR převažovat velká oblačnost, proto se budou silné mrazy vyskytovat již jen ojediněle,“ uvedli meteorologové.

Českou republiku ale stále trápí smog. V Praze, Středočeském a Olomouckém kraji se zhoršily rozptylové podmínky natolik, že zde meteorologové nově vyhlásili regulaci. V Pardubickém a Královéhradeckém kraji platí už od pátku. Některé podniky jako teplárny, spalovny nebo hutě proto musí omezit výrobu. 

Vydáno pod