Sobotka: ČSSD chce zásadní reformu daní, ty teď vyhovují velkým a bohatým

Události: ČSSD ladila program pro sněmovní volby (zdroj: ČT24)

Příští volby do Poslanecké sněmovny vyhraje podle premiéra Bohuslava Sobotky ČSSD, nebo hnutí ANO, třetí varianta neexistuje. Řekl to na zasedání ústředního výkonného výboru sociálních demokratů. Zároveň upozornil, že pokud by vyhrálo hnutí ANO, došlo by k ohrožení sociálního státu i demokracie samotné. ČSSD chce jít podle něj do voleb se zásadní daňovou reformou, která bude směřovat k progresi. Současný daňový systém si podle něj po roce 2006 vylobbovali ti nejbohatší.

Podle Sobotky vyhovuje aktuální nastavení českého daňového systému velkým a bohatým. Cílem ČSSD proto nejsou kosmetické úpravy, ale zásadní reforma směrem k progresi. Premiér to řekl novinářům po skončení sobotního jednání. Konkrétní parametry reformy chce sociální demokracie představit na jaře příštího roku.

Současný daňový systém si podle Sobotky po roce 2006 vylobbovali nejbohatší. „Pro nás je klíčovým cílem snížit daně pro lidi s průměrným a podprůměrným platem. Jde o to, aby na progresi vydělali oni, tedy drtivá většina zaměstnanců v naší republice,“ uvedl premiér. V současnosti je podle něj daňová zátěž přenesena prostřednictvím zvýšení DPH na středně a nízkopříjmové skupiny občanů.

Daňová progrese by měla být hlavním volebním lákadlem ČSSD před volbami do sněmovny, které se konají příští rok na podzim. „Pokud jde o konkrétní výši pásem, sociální demokracie bude jednotlivé části daňové reformy zveřejňovat během jara, progrese se bude týkat fyzických i právnických osob,“ dodal Sobotka.

Před novináři mluvil i o dalších prioritách sociálních demokratů. ČSSD prý bude chtít od ledna 2018 zvýšit minimální mzdu a na rok 2018 zajistit důstojný růst platů ve veřejné sféře. Vedle toho bude chtít prosadit zákon o zálohovém výživném a dotáhnout do konce regulaci agentur práce. Za další prioritu pak sociální demokraté pokládají automatickou valorizaci plateb za státní pojištěnce.

Lidem má zůstat v kapsách více peněz, na úkor firem vyvádějících zisky

Projev před straníky pronesl Sobotka za zavřenými dveřmi. Podle státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy bylo vyznění Sobotkova projevu jednoznačné. „Že volby budou o souboji ANO versus ČSSD, že to nebude o žádné další straně. Lidé se budou muset rozhodnout, jestli chtějí zachovat českou demokracii a sociální stát, nebo chtějí nějaký jiný recept,“ uvedl.

Druhá část Sobotkova projevu byla o tom, že receptem ČSSD je, aby zůstalo lidem „v kapsách více peněz“. To by podle předsedy ČSSD měly zaplatit třeba větší firmy, které v posledních letech z ČR vyváděly zisky.

Premiér podle informací agentury ČTK v projevu hovořil i o tom, že ANO dělá chyby a dá se porazit. Souboj s Babišem by neměl být veden v osobní rovině, ale v programové. ČSSD by se měla snažit obnovit konflikt mezi pravicí a levicí, být radikálně sociální a hájit svou pozici nejsilnější strany v levé části spektra.  

Tvrdě proti ANO

Zaznívaly i další útoky na hnutí ANO. „Musíme od něj (Babiše) vysát tradiční levicové voliče,“ řekl například poslanec ČSSD a starosta Náchoda Jan Birke.

„Už nejsme v době, kdy se lidi spokojí, že dostanou dvě koblihy v pytlíku, chtějí slyšet, co má být tématem na příští čtyři roky,“ řekl Prouza. ČSSD podle něj dělala ve vládě tři roky kompromisy, aby ANO všechny návrhy neblokovalo. „Jsou věci, které nyní budeme hájit za každou cenu. Bude na ANO, jestli budou chtít dělat kompromisy, jestli chtějí, aby vláda ještě fungovala, nebo ne,“ řekl.

Zpravodajka ČT: Předvolební program ČSSD pro volby 2017 zřejmě levicovější (zdroj: ČT24)

ANO i ODS daňovou progresi kritizují

Hnutí ANO už na prohlášení sociálních demokratů zareagovalo. „Nechápu, proč mě a mé hnutí premiér Bohuslav Sobotka pořád kritizuje,“ uvedl Andrej Babiš a dodal: „Naše vláda je rozpočtově nejúspěšnější ze všech polistopadových vlád, snižujeme dluh a máme přebytkový rozpočet.“

Daňové změny, o kterých uvažuje ČSSD, by podle něj vyhnaly z Česka úspěšné lidi a firmy. „ČSSD nám chce zavádět rozpočtově nezodpovědný stát. Rozdávat sociální dávky všem a navyšováním daní z Česka vyhnat úspěšné lidi a firmy, které dávají lidem práci,“ kritizoval ministr financí.

Návrh daňových změn kritizují také občanští demokraté: „Daně mají být nízké a jednoduché, tedy pravý opak toho, co představil Bohuslav Sobotka a jeho ČSSD v rámci své daňové revoluce,“ kritizoval ekonomický expert ODS Jan Skopeček. Podobnou revoluci musí podle něj „každý rozumný člověk“ odmítnout.  

Ke slovu se dostali i kritici vedení

  • Podle Sobotky bylo sobotní jednání širšího vedení ČSSD věcné. První místopředseda Milan Chovanec dodal, že se do bohaté diskuse zapojilo přes 30 lidí. „Myslím, že jsme ani neprali špinavé prádlo, ani nestínali hlavy, ani jsme nevolali po ničím odvolání. Hledali jsme věcná východiska pro politiku sociální demokracie,“ tvrdí Chovanec.

Na zasedání vystoupili i někteří Sobotkovi kritici, například jihočeský hejtman Jiří Zimola. Ten podle Birkeho mluvil umírněně. „Nebyl kritický. V mnoha případech mluvil jasně, zřetelně,“ uvedl. Zimola podle Birkeho ani nezopakoval svou výzvu na rozdělení funkce předsedy vlády a předsedy ČSSD, kterou nedávno Sobotka odmítl jako nesmyslnou.

Sjezd bude v březnu volit vedení včetně předsedy. O nejvyšší funkci v ČSSD se zatím uchází pouze Sobotka. Nominace do ostatních pozic získávají na nominačních krajských konferencích většinou současní členové nejužšího vedení.

Jedním z nich je i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, podle něj musí ČSSD co nejdříve vypadat jako „oddíl na pochodu“. „Musíme být schopni mluvit s lidmi o tom, co ČSSD nabídne,“ řekl. Na březnovém sjezdu strany chce Zaorálek obhájit pozici řadového místopředsedy. „Rád bych složil účet, a pokud bude spokojenost, budu rád pokračovat,“ uvedl.

Podle Tejce nesmí být ČSSD posedlá Babišem

Ministra vnitra Milana Chovance v souboji o pozici statutárního místopředsedy vyzve Jeroným Tejc, který rovněž patří mezi kritiky současného vedení strany. V sobotním projevu se ale Tejc nevracel ke kritice z posledních týdnů a soustředil se na budoucnost. „Nabídl jsem určité programové priority,“ řekl Tejc novinářům. Zmínil návrat k progresivnímu zdanění, které podle něj vždy bylo pilířem, na němž sociální demokracie stála. Mezi další priority pak patří přiblížení výše důchodů k průměrné mzdě či snížení DPH u základních potravin.

obrázek
Zdroj: ČT24

Strana podle něj musí zamířit více doleva a přestat být posedlá Andrejem Babišem. „Bylo mým cílem probudit vedení i celou ČSSD, abychom nešli do středu a doprava, jak bylo avizováno, ale doleva. Abychom se zabývali věcmi, které trápí lidi,“ dodal Tejc s tím, že sobotní projev premiéra Sobotky se této snaze blížil: „Všechny věci, co jsem označil v posledních dvou měsících za důležité, dnes zaznívají z úst předsedy a dalších kandidátů. V tomto smyslu jsem spokojen.“

Tejc se bude na březnovém sjezdu ucházet o post statutárního místopředsedy, Sobotka si ale přeje, aby funkci nadále zastával ministr vnitra Milan Chovanec. „Já jsem zaznamenal, že si předseda řekl, jaký chce tým. O tom nakonec rozhodnou delegáti,“ řekl. Na předsedu kandidovat nechce, na dotaz novinářů však neřekl, zda podpoří Sobotku. „Když vybíráte z jednoho kandidáta, máte zúžený výběr,“ připomněl fakt, že Sobotka zatím nemá při obhajobě vyzyvatele.