„Lex Babiš“ znovu ve sněmovně? Senátní výbor ho chce vrátit

Zákon o střetu zájmů, který poslanci za ANO překřtili na „lex Babiš“, se možná vrátí do Poslanecké sněmovny. Navrhl to senátní ústavně právní výbor, jehož členové míní, že novela není dostatečně sladěná s jinými předpisy. Chtějí také odložit její účinnost z počátku příštího roku až na září.

Poslanci v září přes odpor hnutí ANO schválili zákon o střetu zájmů včetně dodatečných úprav, které zavádějí omezení pro ministry. Jimi ovládané společnosti by neměly mít nárok na státní dotace a také by ministři neměli vlastnit média. Obě ustanovení se úzce dotýkají majitele Agrofertu a předsedy ANO Andreje Babiše.

ANO se prostřednictvím své senátorky Zdeňky Hamouzové pokusí situaci zvrátit ještě v horní komoře. Již dříve avizovala, že přednese pozměňovací návrh.

Zákonu hrozí návrat do sněmovny, ale ne kvůli Babišovi

Vrátit zákon poslancům již navrhli senátoři z ústavně právního výboru, jejich doporučení však s námitkami Babišova hnutí nesouvisí. Výbor doporučil uvést návrh do souladu s dalšími zákony a účinnost většiny ustanovení odložit z ledna na září příštího roku, přiblížil člen výboru Miroslav Nenutil (ČSSD).

Členka výboru Eliška Wagnerová (nezař.) podotkla, že k omezením pro ministry výhrady nemá: „Když někdo vlastní respektive provozuje respektive vydává nějaké médium, tak se dostává do zvýhodněné polohy. To v demokracii není přípustné.“

Předseda legislativní rady vlády Jiří Dienstbier, který zákon o střetu zájmů senátorům ve výborech představuje, však věří, že i kdyby se předloha vrátila do sněmovny, poslanci ji schválí znovu. „Podívám-li se na to, jak jednoznačnou většinou byl schválen v Poslanecké sněmovně, tak by to v ohrožení být nemělo,“ uvedl.

Senátoři by měli o zákonu o střetu zájmů rozhodnout ve středu. Pokud ho vrátí do sněmovny, dostane ANO další příležitost pokusit se o jeho zastavení. Projde-li však návrh horní komorou, nejspíše záhy začne platit. Prezident republiky Miloš Zeman již dříve řekl, že normu pravděpodobně nebude vetovat, byť se mu princip přijímání zákonů proti jednomu
člověku nelíbí.

Zákon míří na Babiše, ve hře byla ještě tvrdší varianta

Andrej Babiš označil zákon o střetu zájmů v podobě, v níž odešel z Poslanecké sněmovny, za projev snahy „odradit lidi, kteří něco dokázali, na rozdíl od těch, co tam jsou dvacet let a jen žvaní a žili ze státu“. Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek zase poukazoval, že i v minulých vládách zasedali podnikatelé, jmenoval Víta Bártu, Aleše Řebíčka, Jiřího Bessera, Jaromíra Drábka a také Karla Schwarzenberga.

Poslanci nicméně nepřijali ještě přísnější pozměňovací návrh, jenž měl ministrům zcela zakázat, aby byli ovládajícími osobami obchodních korporací. Zatímco jeden z autorů pozměňovacích návrhů Jan Chvojka (ČSSD) popíral, že by byly mířené osobně na Babiše, podle předsedy ODS Petra Fialy tomu tak bylo. Uvedl, že jde o „zákon o jednom člověku“, který podle něj není ideální, ale je potřebný.