Sociální odvody podle počtu dětí? Babiš to odmítá

Čím víc dětí, tím nižší odvody na sociálním pojištění – takový návrh se chystá předložit vládě ministryně práce a sociální věcí Michaela Marksová (ČSSD). Jde o jeden z návrhů  vypracovaných takzvanou Potůčkovou komisí, která řeší možnosti reformy penzijního systému. S plánem ale zásadně nesouhlasí ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Lidem se dvěma dětmi chce ministerstvo snížit sociální pojištění o jedno a půl procenta a rodiny s více dětmi by si polepšily ještě víc. Naopak bezdětným by odvody o procento vzrostly. 

„Lidem, kteří děti nemají, zbývá mnohem více peněz. A ti, co děti mají a vychovávají budoucí plátce důchodů, to finančně nesou na svých bedrech,“ vysvětluje návrh ministryně Marksová (ČSSD).

Odstupňování odvodů podle počtu dětí podporují koaliční KDU-ČSL. „Když vezmeme rodinu, která má dvě děti, její průměrný příjem na hlavu je nižší než je průměrný důchod v České republice,“ řekl k tomu první místopředseda strany a ministr zemědělství Marian Jurečka.

Události: Sociální odvody podle počtu dětí? (zdroj: ČT24)

Zatímco třeba rodina se dvěma dětmi, kde oba rodiče mají průměrný plat, by díky návrhu na odvodech ušetřila přes osm stovek měsíčně, bezdětný člověk by o 270 korun měsíčně přišel. A právě kvůli tomu se návrh nelíbí ministru financí Babišovi (ANO).

Podle něj by to nebylo nic jiného než zvýšení daní pro statisíce hlavně mladých lidí. „Potřebují si vlastně zařídit bydlení, auto a oni mají být handicapováni tím, že budou platit vyšší odvody. Tak už z podstaty to nemá logiku,“ okomentoval návrh Babiš. Kromě toho se mu nelíbí, že rozpočet by kvůli návrhu přišel ročně o čtyři miliardy.

I kdyby plán ministryně vládou prošel, ve sněmovně to bude mít s jeho prosazením těžké. Proti je i většina opozice. Ministerstvo práce chce návrh na změnu odvodů podle počtu dětí poslat na jednání vlády během října. V listopadu by ho pak měli začít projednávat poslanci.