Odpor proti otcovské dovolené spojí Babiše s Kalouskem: Zákon zřejmě i tak projde

Návrh ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) na týdenní otcovskou dovolenou zřejmě ve sněmovně spojí tradiční rivaly: nápad totiž odmítají jak hnutí ANO, tak opoziční strany TOP 09 a ODS. Zdá se ale, že budou v menšině. Návrh už totiž v květnu schválila vláda a i ve sněmovně ho zřejmě podpoří dostatek poslanců. Vládní ČSSD a lidovci se ale budou muset spojit s komunisty a hnutím Úsvit.

Podle návrhu novely by muži mohli nastoupit na týdenní otcovskou do šesti týdnů po narození potomka. Volno by bylo sedmidenní. „Těch sedm dní si tatínek musí vybrat v jednom kuse,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Pokud by odváděli nemocenské pojištění, dostávali by z něj 70 procent vyměřovacího základu svého příjmu. Pro tatínky by ale nebyla povinná, nýbrž volitelná.

Tato dovolená zásadně posiluje vazbu mezi otcem a dítětem, posiluje vazby v celé rodině.
Michaela Marksová
ministryně práce a sociálních věcí

Otcovská dovolená by přišla rozpočet na 700 až 900 milionů ročně, které ale zatím v návrhu na příští rok nejsou. „Nechápu, proč bychom měli dávat ze státního rozpočtu 900 milionů na nějakou otcovskou,“ prohlašuje ministr financí Andrej Babiš (ANO). Při květnovém projednávání na vládě zdůrazňoval, že je třeba změnu systému koncipovat rozpočtově neutrálně.

Výjimečně s ním souhlasí i Miroslav Kalousek: „Já jsem byl vždycky proti tomu, protože zákonná dovolená platí. To znamená, že si otec může vzít dovolenou už dnes,“ prohlásil letos v květnu. A podobně mluví i místopředseda ODS Martin Kupka: „Vypadá to jako další nakupování hlasů před volbami. Myslím, že většina tatínků tohle prostě udělá z fondu své dovolené.“ Naopak vládní lidovci nápad podporují. 

Zákon podporují i opoziční komunisté a Úsvit (zdroj: ČT24)

ČSSD + lidovci + komunisté + Úsvit = 104 hlasů

Ministryně Marksová sice nemá na prosazení týdenní otcovské dovolené dost vládních hlasů, tentokrát jí ale pomůže opozice: hnutí Úsvit a komunisté. „Převažuje názor, že by ta šance, nikoli povinnost, měla být,“ uvedl šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. „Je potřeba, aby muž pomohl ženě po porodu, aby se jí věnoval,“ dodává šéf poslanců Úsvitu Marek Černoch. 

Tyto strany by nakonec měly zákon i přes nesouhlas ministerstva financí prosadit, dohromady totiž mají 104 hlasů. Pokud poslanci a senátoři otcovskou dovolenou do konce roku schválí, začne platit od začátku září 2017.