Vláda kývla na týdenní otcovskou dovolenou

Události: Otcovská dovolená (zdroj: ČT24)

Vláda schválila týdenní otcovskou dovolenou. Pokud zůstanou otcové s dítětem doma, pak dostanou 70 procent vyměřovacího základu výdělku, tedy stejně jako mají ženy na mateřské. Kabinet měl normu schvalovat už minulý týden, proti návrhu se ale postavil ministr financí Andrej Babiš. Norma teď míří do parlamentu. Babiš po jednání kabientu řekl, že ještě neví, zda ji poslanci ANO podpoří.

Podle návrhu novely by muži mohli nastoupit na týdenní otcovskou do šesti týdnů po narození potomka. Volno by bylo sedmidenní. „Těch sedm dní si tatínek musí vybrat v jednom kuse,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Pokud by odváděli nemocenské pojištění, dostávali by z něj 70 procent vyměřovacího základu svého příjmu. Opatření má podle ministerstva práce motivovat muže, aby se do péče o dítě víc zapojili. Volno má také posílit vazbu mezi potomky a jejich rodiči.

Psycholožka společnosti pro zdravé rodičovství APERIO Eliška Kodyšová uvedla, že je to třeba brát v první řadě jako symbolické gesto, že stát má zájem, aby otcové byli doma s dětmi a podíleli se na péči o ně. Týden považuje za takové navození kontaktu otce s miminkem i vytvoření prostoru, aby si maminka odpočinula po porodu. Za lepší by Kodyšová považovala, kdyby se postupně úprava rozšířila na sdílení celé rodičovské dovolené. 

Tato dovolená zásadně posiluje vazbu mezi otcem a dítětem, posiluje vazby v celé rodině.
Michaela Marksová
ministryně práce a sociálních věcí

Náklady na možnost týdenní otcovské dovolené po narození dítěte by se odhadem vyšplhaly k 900 milionům korun. Týkat by se to mohlo podle odhadů ministerstva valné většiny novopečených tatínků. „My jsme to pro vládu vyčíslili na 90 procent otců, ale předpokládáme, že jich bude tak okolo sedmdesáti,“ řekla ČT náměstkyně Marksové Iva Merhautová.

Jenže Andrej Babiš (ANO) kritizoval, že je návrh koncipován jako týden volna „bez jakékoli vazby na pobyt s dítětem a matkou“. „Pokud je poptávka po nároku na volno pro otce, mělo by jít o sdílení části mateřské dovolené s matkou v rámci naší velkorysé a unikátní úpravy mateřské a rodičovské. Změnu systému je třeba koncipovat rozpočtově neutrálně,“ prohlásil ministr financí minulý týden. Ačkoli návrh vládou nakonec prošel, dal Andrej Babiš najevo, že nemá ještě zaručen průchod sněmovnou. Neví, zda ho podpoří poslanci ANO. „Musím se s nimi poradit, jak to vidí. V rámci hnutí jsou na to různé názory, ale myslím, že hnutí podporuje návrh ministerstva financí,“ uvedl.

To ale ve středu odmítla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová s tím, že Babiš nezná základní parametry mateřské: v rámci šestinedělí je mateřská naprosto nepřenosná, což má chránit novopečené maminky.  

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák v pořadu Interview ČT při dotazu na otcovskou dovolenou odpověděl: „Jsme před volbami, populismus začíná jít do dramatické role. Část vlády chce zpátky karenční dobu, chce další týden dovolené. Nevím, kdo na to bude vydělávat.“

Novela přilepší dobrovolným hasičům

Stejný zákon přinese změnu i v pojištění hasičů. „V zákoně o nemocenském pojištění jsme podpořili dobrovolné hasiče. Pokud onemocní v důsledku nasazení, budou mít nárok na stoprocentní nemocenskou,“ doplnil Sobotka na Twitteru. 

Vydáno pod