Olympijské parky nabízí přímé přenosy, sport i kulturní akce

Se začátkem letních olympijských her v brazilském Rio de Janeiru se v Česku otevřely čtyři olympijské parky. Kromě možnosti sledování přímých přenosů z olympiády nabízí i sportovní vyžití, koncerty a jiné kulturní akce. Největší park se nachází na Lipně, další jsou v Ostravě, Plzni a Pardubicích.

Park Rio-Lipno

Největší olympijský park se rozkládá v osmi lokalitách – Lipnem nad Vltavou, Loučovicích, Přední Výtoni, Frymburku, Černé v Pošumaví, Horní Plané a Vyšším Brodu. Vstup do všech prostorů je zdarma. Centrum parku je otevřeno každý den od deseti do jednadvaceti hodin, pro ostatní části platí orientační doba od deseti do osmnácti hodin.

Návštěvníci si mohou vyzkoušet jak olympijské sporty, tak například i florbal, billiard či petanque. Seznam všech sportů a stanovišť a také celkový program lze najít na internetových stránkách Olympijskeparky.cz. Nápomocná může být i přehledná mapa nebo návody, jak se do různých částí parku dostat.

První část české olympijské výpravy se vrátí do Česka 16. srpna a zamíří právě na Lipno. Potkat tam návštěvníci mohou také bývalé olympioniky.

Olympijské parky nabízí sport i kulturu (zdroj: ČT24)

Park Ostrava

V Ostravě bude olympijský park fungovat na třech místech – na centrálním Masarykově náměstí, nedalekém výstavišti Černá louka i v loděnici u řeky Ostravice. Návštěvníci mohou sledovat přímé přenosy disciplín, sami si vyzkoušet na stanovištích řadu sportů nebo relaxovat v zóně u řeky na písečné pláži.

Zatímco Masarykovo náměstí a loděnice jako zázemí pro fanoušky poslouží hlavně během dne, v případě Černé louky se lidé mohou těšit na večerní program s koncerty. V areálu je v provozu také hrací koutek pro děti, velkoplošná obrazovka a pro návštěvníky je připraven i doprovodný kulturní program.

Zatímco náměstí i loděnice jsou přístupné bezplatně, do části zóny na Černé louce se vybírá vstupné 50 korun za dospělého. Ekonomicky výhodnější je vstupenka na 17 dní, která stojí sto korun. Rodinná pro dvě dospělé osoby a děti do výšky 150 centimetrů vyjde na sto padesát korun.

Do parku si návštěvníci nesmí vzít svačiny, pití ani deštníky. Zakázány jsou i batohy. Ochranka bude kontrolovat příruční tašky. Batohy si mohou lidé ponechat v úložném kontejneru za poplatek dvacet korun. Na bezpečnost dohlížejí policisté i ochranka areálu.

Park Plzeň

Olympijský park v Plzni se nachází v centru města za nákupním centrem OC Plzeň Plaza. Park je rozdělen na dva sektory. V prvním si návštěvníci mohou vyzkoušet jedenáct sportovních disciplín (například lukostřelbu, šerm, kanoistiku či box), ve druhém mohou na velkoplošných obrazovkách v přímém přenosu sledovat olympijské dění. Chybět nebude ani doprovodný program, například rozhovory se slavnými sportovci, autogramiády, divadla a plážový bar.

Park je ve všední dny otevřen od šestnácti odpoledne do dvou hodin do rána (sportovní aktivity jsou dostupné do dvaadvaceti hodin). Ve středu otevírá už v jednu hodinu. O víkendu je v provozu od dvanácti do dvou.

Cesta k areálu je jednoduchá: Zájemce pojede jednu tramvajovou zastávku od centrálního autobusového nádraží směrem na Světovar. Z hlavního vlakového nádraží je možné se do parku dostat tramvají číslo 2. směrem na Skvrňany a vystoupit po čtyřech zastávkách na „Palackého náměstí“, přímo u obchodního centra Plzeň Plaza.

Park Pardubice

I v pardubickém olympijském parku, který se nachází v lokalitě Park na Špici, si budou moci návštěvníci vyzkoušet řadu sportovních aktivit. Uskuteční se tam mimo jiné 7. srpna Český pohár v boulderingu. Organizátoři připravili rovněž Science point, tedy prostor věnovaný technologiím a vědám, na němž se podílí Univerzita Pardubice. Na takzvaném Latino festu se 6. a 7. srpna představí kapely s kubánskými rytmy, samba, flamenco. Návštěvníci ochutnají kulinářské speciality.

Do pardubického parku bude vypraveno několik speciálních spojů Českých drah. Využít ale lze i běžné spoje, které míří do města nejen po hlavní železniční trati Brno – Česká Třebová – Praha, ale i od Hradce Králové, Havlíčkova Brodu nebo Chrudimi.

Veškeré informace o ubytování, parkování či o jednotlivých sportovních a kulturních akcích lze nalézt v oficiálním průvodci.