Skopje a Budapešť chtějí další české policisty. „Partneři si mají pomáhat,“ vzkázal Chovanec

Makedonie a Maďarsko požádaly Českou republiku o další policisty, kteří by pomohli s ostrahou schengenské hranice. Do Maďarska by podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) mohlo v září odjet 50 lidí. V Makedonii už 40 policistů je, jejich mise by se mohla prodloužit. Ve středu o tom rozhodne vláda.

Stávající zahraniční mise čtyřiceti českých policistů v Makedonii by se mohla prodloužit až do 11. září, původně měli zůstat jen do konce července. Krom toho se možná do světa vydá dalších padesát příslušníků. Ti by měli působit v Maďarsku.

„Makedonie a Maďarsko požádaly Českou republiku o další policisty k ostraze schengenské hranice. Partneři si mají pomáhat, informaci jsme poslali na vládu,“ informoval Chovanec.

O pomoc země požádaly v souvislosti s migrační krizí. Policejní služba v balkánské zemi probíhá tak, že s makedonským policistou vždy hlídkují dva kolegové z Česka. Pohybují se zejména v okolí města Gevgelija ležícího u hranic s Řeckem a zaměřují se na střežení hranice. Nyní v Makedonii působí v pořadí již třetí skupina policistů.

V Maďarsku, které je pro uprchlíky jednou ze vstupních zemí do Evropské unie, byli zatím čeští příslušníci jedinkrát vloni na podzim. Mise skončila několik dní před Vánocemi. I zde policisté působili ve společných hlídkách. Na hranicích pomáhali s kontrolami běženců.

Od konce loňského roku byli čeští policisté kvůli migraci v zahraničí celkem devětkrát. Kromě Makedonie a Maďarska šlo ještě o Řecko a Slovinsko.