Čtvrtá dvacítka pro Lublaň. Čeští policisté hlídají hranici Schengenu

Dvacet českých policistů odjelo na slovinsko-chorvatský hraniční přechod Dobova, aby nejmenší balkánské zemi pomohli s ostrahou schengenského prostoru. Lublaň v úterý pro běžence zavřela své hranice a z Chorvatska vpouští jen ty, kteří mají platná víza a pasy. Čeští policisté budou střežit dvacetikilometrový úsek zelené hranice.

V pořadí čtvrtou slovinskou misi českých policistů v Praze v druhé půlce února předjednal slovinský prezident Borut Pahor. Kontingent, který zamířil na chorvatské pomezí, tvoří sedmnáct mužů a tři ženy. Na hranicích Schengenu mají být sedm týdnů a do vlasti se vrátit 29. dubna.

„Přísun uprchlíků se v současné době zastavil. Uvidíme, jak se situace vyvine v následujících týdnech. Je samozřejmě možné, že se na základě dohod proud uprchlíků uvolní a nějací lidé budou cestovat směrem do Evropy,“ řekl velitel mise Ondřej Brumar.

Při minulých třech misích především dělali bezpečnostní prohlídky při příjezdu uprchlíků na slovinské území a doprovázeli vlaky s uprchlíky. Slovinsko ale od úterní půlnoci zpřísnilo možnosti vstupu na své území (rozhodnutí souvisí s uzavřením balkánské migrační trasy), a proto se má činnost českých policistů soustředit hlavně na ostrahu hranice mimo přechody.

Mise jsou dobrovolné a je o ně zájem

Kromě Slovinska čeští policisté loni pomáhali v Maďarsku, kde jejich mise skončila v polovině prosince. Letos jich 27 vyrazilo také do Makedonie, kde mají být do 19. března. Podle ředitele pořádkové policie Martina Hrinka je o zahraniční mise mezi policisty velký zájem, a je tak z koho vybírat.

„Nikoho nenutíme, policisté se nám hlásí sami,“ dodal mluvčí prezídia David Schön s tím, že policie má v záloze desítky dobrovolníků. Podmínkou pro výjezd je znalost angličtiny, dobrá zdravotní a fyzická kondice a zkušenost z přímého výkonu služby.