Čeští policisté odletěli na Lesbos - asistovat mají u převozu uprchlíků do Turecka

Třicítka českých policistů odletěla v pátek na řecký ostrov Lesbos, kde se zapojí do programu evropské pohraniční stráže Frontex. Pomáhat budou při vracení a převozu uprchlíků zpět do Turecka. Na ostrově je atmosféra napjatá – migranti se totiž proti převozům zpátky bouří. Na vracení běženců se s Tureckem dohodla EU, která se zavázala za každého vráceného migranta převzít jednoho syrského uprchlíka a přesídlí ho na své území.

Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého mají čeští policisté zajišťovat „eskorty uprchlíků“ do Turecka. Doplní tak německé, rakouské a slovenské policisty. Tuhý dodal, že policisté odletěli na misi po dohodě obou států: „Česká republika dlouhodobě usiluje o to, aby byla podporou států, které řeší na jižní hranici vnějšího schengenského prostoru problém s migrační krizí.“ 

V Řecku už teď působí dalších 11 českých policistů na ostrově Kos, kteří provádí kontroly a registrace. Vedle toho vyslalo v minulých měsících Česko své policisty či vojáky také do Maďarska, Slovinska či Makedonie. Podle Tuhého má navíc policejní sbor databázi tří stovek lidí se znalostí cizích jazyků, které v případě potřeby může vyslat do zahraničí. Jde o členy cizinecké i pořádkové policie nebo kriminální služby. „V momentě, kdy přijde konkrétní požadavek Evropské unie, tak my můžeme policisty z této databáze vytáhnout, oslovit a přesměrovávat,“ dodal policejní prezident.

Podle Tuhého budou policisté ve Středomoří sloužit v civilu a nebudou u sebe mít střelné zbraně. Vybaveni budou třeba pouty, slzotvornými prostředky nebo teleskopickými obušky. Zahraniční mise podle policejního prezidenta vyjde na několik milionů korun, na nákladech se bude podílet Česko i EU. Policisté budou na Lesbu měsíc, pokud o to Frontex požádá, tak může být mise prodloužena.  

V táboře Moria situace napjatá

Na řeckém ostrově Lesbos panuje v uprchlickém táboře Moria po úterních incidentech napjatá situace. Nepokoje vypukly poté, co se po dvoutýdenní přestávce začali opět odvážet běženci do Turecka v rámci návratového programu. Nastala hádka mezi Pákistánci a Afghánci o to, která skupina bude naložena do lodi směřující zpět do Turecka jako první. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Asi 1500 z celkového počtu 3500 uprchlíků tábora se pak pokusilo prorazit plot a rovněž zapálili kontejnery s odpadky. Policie proti nim nasadila slzný plyn a použila i ohlušující granáty. Až teprve v průběhu večera se situace částečně zklidnila. Incidenty si podle agentury DPA vyžádaly deset zraněných.

Vráceno do Turecka nakonec bylo pět desítek lidí a deportace má dále pokračovat. Nejklidnější jsou zatím syrští uprchlíci, kteří mají i při návratu do Turecka naději, že jim bude žádost o azyl kladně vyřízena a že se budou moci přece jen odstěhovat do některé ze zemí EU.