Padesát českých policistů odjelo střežit hranice Maďarska

S hlídáním maďarské hranice se Srbskem odjelo pomáhat padesát českých policistů. Tým je složený z policistů napříč útvary. Jeho mise začne 1. listopadu a potrvá do 15. prosince. Návrh na vyslání policistů do Maďarska schválila minulý týden vláda. V zemi už působí zhruba dvacet českých vojáků. Česko se připravuje i na možnou misi do Slovinska. V pondělí ji projedná vláda.

Kolona vyjela ze dvora Policejní akademie v Praze 4-Lhotce, kde se s nimi rozloučili i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a policejní prezident Tomáš Tuhý. Mise vyjde českou stranu na zhruba deset milionů korun.

Policisté budou hranice střežit ve třech lokalitách a budou hlídkovat vždy ve skupině s místní policií a armádou. „Budou mít stejné pravomoci, jaké má maďarská policie,“ uvedl David Předota z oddělení mezinárodních vztahů policejního prezidia.

Padesátka policistů vzešla ze 400 přihlášených

Nasazeni budou poblíž města Szeged na maďarsko-srbské hranici, srbským hraničním městem je Horgoš. „Hlavním úkolem hlídek bude dohled nad veřejným pořádkem a předcházení páchání trestné činnosti,“ uvedl mluvčí Policejního prezidia ČR David Schön.

Zájem o účast v misi byl mezi policisty velký.  Přihlásilo se 400 policistů z celé České republiky, ze kterých byla vybrána konečná padesátka. „Jedním z požadavků byla samozřejmě jazyková vybavenost, také zkušenosti s mezinárodní problematikou. Ti policisté dnes jedou v podstatě do neznáma, protože to je první mise tohoto typu,“ řekl Tuhý. Pokud bude mít jejich mise přínos, není vyloučeno, že se do ostrahy hranic zapojí i v dalších měsících.

  • Čeští policisté pravidelně slouží v zahraničních misích, například v Kosovu, Afghánistánu či Gruzii. Přes šedesát je jich zapojeno také do evropského projektu Frontex, který pomáhá při řešení migrační krize v Řecku, Maďarsku nebo Itálii.
Čeští vojáci zaškolují maďarské kolegy v obsluze polní kuchyně
Zdroj: Armáda ČR/Jan Šulc

V maďarském Kaposváru už působí přes dvě desítky českých vojáků. Jde zejména o řidiče a obsluhu techniky. Maďarské armádě pomáhají při převozu materiálu nebo při budování plotu díky zemnímu stroji, který je vybavený vrtákem a sbíječkou. 

Armáda také poskytla deset polních kuchyní, přepravník kontejnerů a jedno vozidlo, které slouží jako pojízdná ženijní dílna. Vojáci budou v Maďarsku do poloviny prosince.

Přes Maďarsko od začátku roku prošlo přes 300 tisíc migrantů

Maďarsko je s Řeckem a Itálií hlavní vstupní branou, kudy uprchlíci proudí do EU. Podle odhadů ze začátku října přes maďarské území letos prošlo přes 330 tisíc migrantů a další přicházejí.

Nejprve vlna uprchlíků směřovala do Maďarska ze Srbska, ale poté co Budapešť hranice se Srbskem v polovině září plotem a zpřísněním právních předpisů pro migranty prakticky uzavřela, se proud běženců obrátil do Chorvatska. V minulém týdnu Maďarsko uzavřelo i zelené hranice s Chorvatskem a proud uprchlíků teď vede do Slovinska.

  • Od 16. října, kdy Maďarsko uzavřelo hranici s Chorvatskem, přešlo přes dvoumilionové Slovinsko více než 86 tisíc lidí. Slovinsko kritizuje Chorvatsko, že posílá k jeho hranicím více migrantů, než země dokáže zvládat. Slovinský premiér Miro Cerar v neděli v Bruselu v souvislosti s migrací hovořil o hrozícím konci Evropské unie. Slovinci zvažují, že by v souvislosti s migrační krizí požádali EU o vojenskou pomoc podle článku 222 unijních smluv.

Vláda projedná vyslání vojáků do Slovinska

ČR se podle Tuhého připravuje i na možnou misi do Slovinska. Slovinsko ČR o vyslání policistů požádalo, v pondělí navíc bude vláda jednat o případném vyslání českých vojáků, pokud by o ně Slovinsko požádalo. „Byla by to obdoba pomoci, která je v současné době v Maďarsku," uvedl náčelník generálního štábu české armády Josef Bečvář.

Policejní prezident: ČR se připravuje na možnou misi do Slovinska (zdroj: ČT24)

„Účelem této společné operace má být pomoc slovinské policii při řešení přílivu migrantů zejména udržováním veřejného pořádku, veřejné bezpečnosti a prevencí trestné činnosti, a to také pomocí hlídek na vnější schengenské hranici," stojí v materiálu, který v pondělí projedná vláda. O vyslání českých policistů rozhodl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Policisté mají do Slovinska zamířit na konci října nebo začátkem listopadu. Střežit budou pod slovinským velením hranici s Chorvatskem. „Slovinská strana řádně proškolí vyslané policisty o jejich oprávněních podle slovinského práva před zahájením výkonu společných hlídek," konstatuje také materiál. Zbraň budou moci čeští policisté využít v případě nutné obrany a krajní nouze.