CVVM: Sociální demokracie předstihla ANO, lidovci obě strany pravice

Sociální demokracie podle nejnovějšího volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) předstihla v zájmu voličů hnutí ANO. Volilo by ji 24,5 procenta lidí. Babišova formace naopak zaznamenává výrazný propad, na ČSSD procento ztrácí. Úspěch by si připsali lidovci, s devíti procenty mají vyšší podporu než TOP 09 i ODS.

CVVM sbíralo data mezi 3. a 20. červnem na vzorku 1005 lidí. Podle volebního modelu by pro ČSSD nyní hlasovalo 24,5 procenta dotázaných. To sice pro Lidový dům s ohledem na předchozí vývoj voličské podpory nepředstavuje nijak výjimečný výsledek (na jaře 2014 si sociální demokraté připisovali bezmála třicet procent), poprvé od začátku roku se ale ČSSD podařilo předstihnout svého koaličního partnera.

Hnutí ANO navíc relativně výrazně ztratilo, podporu mu vyslovilo 23,5 procenta dotázaných, zatímco v květnu se jednalo o osmadvacet procent. Dlouhodobý pokles voličské přízně pak ANO zaznamenává už od loňského jara, tehdy by ho volilo třiatřicet procent lidí. O pozvolném propadu zájmu o Babišovo hnutí hovoří i poslední šetření Trendy Česka, které pro ČT vypracovala agentura TNS Aisa.

Růst u lidovců i komunistů

Pozitivněji naopak vyznívá aktuální volební model pro nejmenšího vládního partnera, křesťanskou demokracii, která s devíti procenty voličské přízně zaznamenala nejlepší výsledek v tomto volebním období, meziměsíčně si navíc polepšila o víc než tři procenta.

Zájem voličů se podle CVVM zvýšil i v případě nejsilnější opoziční strany, pro komunisty se vyslovilo 16 procent lidí. To pro stranu představuje nejlepší výsledek od podzimu 2013, ve srovnání s letošním dubnem navíc stoprocentně posílila (před dvěma měsíci by ji volilo 8,5 procenta lidí).

Občanské demokraty a TOP 09 by volilo shodně sedm procent lidí. Jiné strany by se do dolní komory nedostaly. Z uskupení, které mají v dolní komoře v současnosti zastoupení, by tak mimo poslanecké lavice zůstala jak Svoboda a přímá demokracie (čtyři procenta), tak Úsvit (půldruhého procenta).