Spor kvůli policii: ANO chce jednat o koaliční smlouvě, ČSSD souhlasí

ANO nyní nevypoví koaliční smlouvu kvůli sporné reformě policie, kterou podepsal ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), chce ale jednat o nové formě koaliční dohody. ČSSD je připravena s ANO a lidovci mluvit o doplnění či zpřesnění koaliční smlouvy, uvedl premiér Bohuslav Sobotka. Chtěl by v ní společné body k prosazení do voleb. Na středeční ráno proto pozve šéfy ANO a lidovců k jednání o dohodě na další vládní spolupráci.

„Jsem v šoku, jakým způsobem ministr Chovanec porušil koaliční smlouvu,“ uvedl předseda hnutí ANO Andrej Babiš, podle něhož ANO nechce koaliční smlouvu okamžitě ukončit, o její podobě hodlá ale diskutovat s koaličními partnery. „Počkáme na návrat pana premiéra a budeme jednat o tom, jak bude dál pokračovat koalice,“ řekl Babiš. Do Česka by měl Sobotka přiletět v úterý časně ráno.

Nechceme se chovat tak, že uděláme sarajevský atentát a koaliční smlouvu hned vypovíme. Pan premiér odjel do Číny a my samozřejmě chceme počkat. Předsednictvo schválilo, že máme jednat o nové formě koaliční smlouvy, protože tato stávající byla pošlapána.
Andrej Babiš

Dohodovací řízení končilo tím, že ANO a KDU-ČSL vyzývaly premiéra Sobotku, aby u ministra Chovance zařídil odložení podpisu. „To se nestalo a arogance ministra vnitra je taková, že dokonce ignoruje i to, že se prezident Zeman nabídl jako mediátor celého sporu – tato schůzka se má uskutečnit příští týden,“ dodal Babiš. Babiš rovněž oznámil, že ANO nebude žádat rezignaci ministra vnitra Chovance.

Po předsednictvu ANO se situace trochu uklidnila – ale zdůrazňuji slovo trochu. Týden na vychladnutí hlav se totiž může změnit na týden permanentních přestřelek, a to i mezi kontinenty.
Petr Just
Politolog

Premiér je o koalici připravený jednat

„Za dobré bych pokládal, kdyby koalice jasně deklarovala vůči občanům několik zásadních programových bodů, které bude chtít v každém případě společně prosadit ještě do konce volebního období,“ uvedl premiér k možné úpravě koaliční dohody. Rozhodnutí ANO smlouvu nyní nevypovědět a jednat o dalším fungování koalice považuje za racionální. „ČSSD by viděla jako chybu, kdybychom zahodili vládní model, který naší zemi přinesl dva a půl roku stability, sociálního smíru a prosperity,“ doplnil.

Sobotka nevidí jinou variantu stabilní vlády než nynější a věří v možnou dohodu. ČSSD trvá na tom, že reorganizace policie je odborná záležitost, která je v kompetenci policejního prezidenta a ministra vnitra.

„Odmítáme snahy policii a její funkční organizaci politizovat,“ oznámil premiér po koaličním dohodovacím řízení. Sobotkovo prohlášení je jasným odmítnutím ultimáta, které sociálním demokratům vystavil předseda ANO, ministr financí Andrej Babiš. Ten podle sdělení šéfa lidovců Pavla Bělobrádka na ranním jednání oznámil, že ANO vypoví koaliční smlouvu, pokud ministr vnitra Milan Chovanec podepíše reorganizaci policie. 

ČSSD krizi neeskaluje, stojí o pokračování ve stávajícím formátu ČSSD, ANO a lidovci, protože když se podívám do sněmovny, tak tam žádnou jinou stabilní vládu nevidím. Na reformu policie mají jednotlivé strany odlišný názor, ale lze to řešit pomocí kompromisu.
Bohuslav Sobotka

„Policejní prezident a ministr vnitra učinili vstřícný krok k věcné debatě tím, že odložili start organizační změny o jeden měsíc tak, aby byl dostatečný prostor vypořádat připomínky a návrhy nejvyššího státního zástupce,“ napsal Sobotka. Poukázal tak na úterní jednání Bezpečnostní rady státu, na kterém padlo rozhodnutí odložit start plánovaných změn ze začátku července na začátek srpna.

„Na vedení policie a ministra vnitra nelze vytvářet nátlak tím, že ANO avizuje vypovězení koaliční smlouvy. K rozbití vlády není žádný důvod, ČSSD je připravena pokračovat v zájmu občanů v koaliční spolupráci,“ uvedl předseda ČSSD. 

Pelikán: Chovanec podpisem reorganizace porušil koaliční smlouvu

Koaliční dohodovací řízení ohledně sporné reorganizace policie ještě neskončilo, ministr vnitra tedy neměl podle koaliční smlouvy změny podepsat, řekl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). „Koaliční smlouva počítá s dohodovacím řízením pro případy, kdy vznikne mezi stranami spor ohledně jejího plnění nebo ohledně zásadní záležitosti koalice, která není smlouvou upravena. Smyslem je spor vyřešit. Realizace sporné věci bude přerušena do doby ukončení dohodovacího jednání,“ stojí ve smlouvě.

Spor kvůli policii vyústil ve vládě v tvrdý střet (zdroj: ČT24)

„To, zda dohodovací řízení skončilo, je věcí výkladu,“ uvedl šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Já bych neřekl, že neskončilo – můžeme ho zkusit znovu vyvolat,“ dodal. „Myslím, že můžeme pokračovati podle současné koaliční smlouvy. Je jen třeba, aby se dodržovala,“ komentoval Bělobrádek rozhodnutí hnutí ANO.

Lidovci vidí budoucnost koalice i po podepsání reorganizace policie

Lidovci vidí budoucnost koalice i po podepsání reorganizace policie. Pavel Bělobrádek doufá, že ANO nevypoví koaliční smlouvu, jak hrozilo. „KDU-ČSL bude zejména dbát na to, aby nebylo poškozeno vyšetřování kauz,“ napsal Bělobrádek. „Upřednostňujeme to, aby koalice pokračovala, protože jen tak zajistíme stabilitu,“ řekl místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. 

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) svým podpisem reorganizace policie přebírá politickou odpovědnost za její výsledky a dopady, zejména co se týče závažných korupčních kauz. „Politickou odpovědnost ohledně vyšetřování závažných korupčních kauz nese ministr vnitra. Pro nás je naprosto klíčové, aby v případě, že ty kroky nastanou, bylo dodrženo, že nebude politicky zasahováno do práce policistů, nebudou jim odebírány kauzy, nezničí se velitelská struktura útvarů,“ dodal Bartošek.

Dejme stranou silná ega, vyzval koalici Jurečka

O zmírnění napětí ve vládní koalici se pokusil jeho stranický kolega, ministr zemědělství Marian Jurečka. „V situaci, ve které teď jsme, bychom měli dát stranou silná ega, opustit silná prohlášení o tom, jestli někdo vypoví koaliční smlouvu,“ prohlásil na tiskové konferenci po pravidelném jednání vlády.

Jurečka: Lidé nejsou zvědaví na to, jak se tady dohadujeme (zdroj: ČT24)

„Jsou to vážné kroky, které se složitě berou zpět. Proto bychom si v koalici měli s chladnou hlavou říct, jak ten problém vyřešíme, místo toho, abychom mezi sebou házeli ultimativními požadavky,“ uvedl Jurečka.

Poprvé se ke koaliční krizi vyjádřil také prezident Miloš Zeman, který pro Českou televizi řekl, že případnou rezignaci Andreje Babiše ani Milana Chovance na své posty ve vládě by nepřijal. „Reorganizace policie je v kompetenci policejního prezidenta. Ale na druhé straně by mělo proběhnout řádné připomínkové řízení ze strany státních zástupců,“ řekl prezident.