Žalobkyně: Strážník z Vysokého Mýta se pokoušel o vraždu

Bývalého strážníka Pavla Koblížka, který před dvěma lety před diskotékou ve Vysokém Mýtě zastřelil muže a druhého zranil, navrhla státní zástupkyně trestat za pokus o vraždu. Hradecký soud by měl rozsudek vynést v pátek odpoledne. Loni v listopadu Koblížka zprostil obžaloby, vrchní soud však rozsudek zrušil.

„Konflikt vyvolal právě obžalovaný. Nelze uplatnit institut nutné obrany,“ řekla v závěrečné řeči žalobkyně Lenka Faltusová. Uvedla, že Koblížek je bývalým policistou a situaci mohl vyřešit jinak. Připomněla také, že použil zbraň v opilosti a musel si být vědom toho, co může střelbou způsobit.

Za pokus o vraždu Koblížkovi hrozí 15 až 20 let, Faltusová mu navrhla uložení souhrnného trestu na spodní hranici trestní sazby. Za původně žalovaný pokus o zabití Koblížkovi hrozilo maximálně 12 let. Koblížek byl již dříve potrestán orlickoústeckým soudem podmínkou a dvouletým zákazem řízení za řízení v opilosti.

Koblížek: Nechtěl jsem nikomu ublížit

Koblížek v závěrečné řeči řekl, že ho celá situace mrzí: „Stojím si ale za svým. Útok jsem nevyprovokoval, snažil jsem se udělat vše proto, aby mě nechali být.“ Odmítl, že by chtěl někomu úmyslně ublížit.

Koblížkův obhájce Jiří Teryngel v závěrečné řeči řekl, že se důkazní situace oproti minulému líčení před hradeckým soudem zásadně nezměnila a kritizoval rozhodnutí Vrchního soudu. „Připomíná mi to, že byly opsány argumenty zmocněnce poškozeného,“ řekl Teryngel, který doufá, že soud znovu vynese zprošťující verdikt. „Mám za to, že původní závěr soudu byl správný,“ řekl před soudem s tím, že Koblížek měl obavy o svůj život a jednalo se nutnou obranu.

Strážník mimo službu tasil revolver

Podle spisu se Koblížek s dalšími muži domáhal vstupu na diskotéku, a když je obsluha nechtěla pustit, jeden z nich nastříkal do chodby slzný plyn. Poté tři mladíci z diskotéky začali Koblížka pronásledovat.

Strážník, který byl mimo službu, nejdříve svým legálně drženým revolverem střílel do vzduchu, pak při následné potyčce zastřelil jednadvacetiletého Radka Svobodu a jeho o pět let staršího bratra Lukáše těžce zranil. Koblížkův obhájce Jiří Teryngel opakovaně tvrdil, že šlo o nutnou obranu. Obžalovaný u soudu obžalobu odmítal a tvrdil, že zbraň použil v sebeobraně.