Žalobce Zeman kritizuje možné sloučení policejních útvarů: Zkušení lidé odejdou

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v dopise premiérovi a dalším členům vlády kritizuje případné sloučení protikorupčního (ÚOKFK) a takzvaného protimafiánského útvaru (ÚOOZ) policie. Podle něj by to mohlo ohrozit vyšetřování závažných kauz. Informaci přinesl server Lidovky.cz. Policie plán na sloučení nepotvrdila. Podle Zemana k němu má dojít od 1. července.

Zeman se obává, že sloučení útvarů může mít významný dopad na vnímání spravedlnosti v této zemi. „Na to, zda budou nadále řešeny některé kauzy,“ řekl v rozhovoru pro Českou televizi. Premiérovi napsal podle svých slov dopis proto, aby ho upozornil, že může taková situace nastat.

Sloučením dvou policejních složek by podle žalobce vznikl mocenský „megaútvar“, který by nemusel fungovat tak dobře, jako když jsou oba nyní oddělené. Bylo by v něm totiž kolem 900 lidí. „Povede to ke snížení kvality práce, průtahům, rozmělnění odpovědnosti, či dokonce k nemožnosti vyšetřovat některé složité věci,“ napsal podle serveru v dopise.

Zeman: Přijdeme o zkušené policisty

„Nemám k dispozici žádnou analýzu nebo jasnou strukturu, jak to má vypadat. Pro mě je to ale určitý hazard s trestním řízením… Může dojít k tomu, že se některé trestní věci nebudou otevírat a některé se nedotáhnou k řízení před soudem,“ dodal.

Zeman: Sloučení policejních útvarů je hazard s trestním řízením (zdroj: ČT24)

Zeman se obává i toho, že někteří lidé z útvarů po jejich sloučení odejdou. „Pokud to budou lidé kvalitní, přijdeme o zkušené policisty. Je to hazard i s lidskými zdroji,“ upozornil. Sloučení by podle Zemana navíc mohlo mít dopad i na práci státních zastupitelství, které odpovídají za průběh trestního řízení.

Plán se proto nelíbí ani dalším žalobcům. „Sloučení ÚOOZ a ÚOKFK považuji v současné situaci za hazard, který si nemůžeme dovolit,“ řekla novinám pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. „Vůbec nevím, k čemu by taková změna měla sloužit. Je to šokující a nemohu tomu uvěřit,“ reagoval minulý týden také šéf vrchních žalobců z Olomouce Ivo Ištvan.

Sloučení schvaluje ministr vnitra

Rozhodnutí o sloučení útvarů navrhuje policejní prezident a schvaluje ministr vnitra. Návrh podle Lidových novin připravuje náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube, který ale detaily připravovaných změn pečlivě střeží. 

Důvodem ke sloučení útvarů má být zkvalitnění jejich práce a vznik obdoby národního kriminálního úřadu. V médiích se ale objevily i spekulace, že cílem je oslabení pozice dosavadního šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty.