Pelikán nedoporučil udělení druhé milosti. „Ministr o milostech nerozhoduje,“ reagoval Ovčáček

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) doporučoval prezidentu republiky Miloši Zemanovi, aby neudělil milost muži, který ji dostal. Omilostněný muž má patnáct záznamů v trestním rejstříku, trpí cukrovkou a v minulosti nespolupracoval s lékaři. Podle prezidentova mluvčího však případ splnil kritéria stanovená pro udělování milostí.

O obsahu ministrova přípisu v podnětu k vyřízení milosti, ve kterém Robert Pelikán uvedl, že by se přiklonil k jejímu zamítnutí, informovala agentura ČTK. „Nepřísluší mi hodnotit samotnou vhodnost žádosti, nýbrž toliko splnění pro postoupení k Vašemu rozhodnutí, které podle mého názoru nastaly. Nad rámec výše uvedeného však dodávám, že pokud bych žádost hodnotit měl, pak bych se přiklonil k jejímu zamítnutí,“ citovala Pelikána.

Prezident rozhodl o tři týdny později opačně, a vyhověl tak sedmdesátileté matce odsouzeného, která žádost podala. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček zdůraznil, že žádost splnila všechny náležitosti.

„Jde o těžce nemocného člověka, kterému byl proto soudem výkon trestu přerušen. (…) Nešlo o závažnou trestnou činnost a je zajištěna péče,“ uvedl mluvčí. Dodal, že „pan ministr opravdu o milostech nerozhoduje“.

Omilostněný muž byl potrestán mimo jiné za to, že opakovaně řídil auto bez řidičského průkazu. Další trest byl za to, že nenastoupil do vězení. Za mřížemi měl být do srpna 2018, od konce letošního ledna však ležel v pankrácké vazební nemocnici kvůli komplikacím s cukrovkou a v březnu mu soud přerušil výkon trestu.

Podle lékařských zpráv je muž na dialýze, třikrát denně si aplikuje inzulin, přišel o část chodidla a hrozí mu amputace celé nohy. Nemocný ovšem léčbu odmítal, přes důrazná doporučení lékařů nenastoupil do nemocnice a také si zredukoval dialýzu ze tří na dvě týdně. Ministr Pelikán již jeho žádost o milost jednou zamítl, a to loni v červnu.

Milost, o které Hrad informoval v úterý, je teprve druhá, kterou Miloš Zeman udělil. Poprvé tak učinil letos v lednu, kdy omilostnil muže odsouzeného za majetkovou trestnou činnost, který trpěl roztroušenou sklerózou. Podle prezidenta byl ve „velmi vážnému stavu své choroby“.