Muž, který dostal Zemanovu milost, spáchal 38 podvodů a trpí roztroušenou sklerózou

Muž, který jako vůbec první dostal od prezidenta Miloše Zemana milost, byl podle deníku Právo odsouzený na tři roky vězení za celkem 38 podvodů. V době udělení milosti měl výkon trestu přerušený ze zdravotních důvodů. Odsouzený trpí roztroušenou sklerózou.

Pětatřicetiletý muž podnikal jako fyzická osoba v Pacově na Pelhřimovsku a v Plzni. Během let 2008 až 2010 vylákal od 38 různých osob a firem finanční hotovost, zboží či služby za statisíce korun. K činům se nikdy nepřiznal, ačkoliv podle soudů jednal s vědomým úmyslem.

Podle Práva podal žádost o milost mužův obhájce. „Jakkoli nepodceňuji zdravotní péči ve věznici, situace klienta je natolik závažná, že výkon trestu v jeho případě ztrácí jakýkoli účel,“ uvedl advokát Pavel Rameš.

„Trpí nevyléčitelnou chorobou, která jeho život neodvratně zkrátí. O tom svědčí i fakt, že soud v jeho případě už dvakrát přistoupil k přerušení výkonu trestu ze zdravotních důvodů,“ sdělil Rameš.

Že prezident jeho žádosti vyhoví, údajně sám nečekal. „Byl jsem překvapen. Považuji to za výraz lidskosti,“ dodal obhájce.