Poslanci odmítli omezení kouření. Sobotka svolá koaliční radu kvůli hlasům ANO

Poslanci zamítli protikuřácký zákon. Nepomohlo ani zmírnění úplného zákazu kouření, které chtěl prosadit ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Ve sněmovně totiž prošlo vytvoření oddělených a neobsluhovaných kuřáren v restauracích. V závěru – poté, co projednali více než dvě stovky pozměňovacích návrhů a po dvou zpochybnění závěrečného hlasování – poslanci novelu neschválili. Ministr výsledek označil za porušení koaliční smlouvy vzhledem k tomu, že většina poslanců ANO byla proti nebo se zdržela.

Poslanci začali o zákonu, který měl mimo jiné zcela zakázat kouření v restauracích, jednat v devět ráno. Protože museli probrat 220 pozměňovacích návrhů, zabralo jim schvalování celé dopoledne. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček dal před jednáním najevo, že očekává schválení, ačkoli připustil, že některé změny sněmovnou projdou. Nakonec však krátce před jednou odpoledne poslanci rozhodli, že s omezením kouření nesouhlasí.

Koalice návrh nepodpořila, Němeček se hněvá

Zákon neměl podporu celé koalice, poslanci ANO hlasovali nejednoznačně, více než dvě třetiny z nich se buď zdržely nebo byly proti vládnímu návrhu. Výraznou podporu nenašla novela ani u opozičních stran. Komunisté a také poslanci TOP 09 a Starostů se vesměs zdrželi.

Že vládní návrh nepodpořila celá koalice, rozhněvalo ministra zdravotnictví. Podle něj ANO nejednoznačným hlasováním porušilo koaliční dohodu. Podobně se vyjádřili i další koaliční představitelé. Naopak poslanci ANO tvrdí, že reagovali na schválení některých pozměňujících návrhů, po kterých podle nich ztratil zákon smysl.

„Považuji to za hrubé porušení koaliční dohody, protože šlo o vládní návrh. Musím konstatovat, že práce stovek a stovek hodin, která nás mohla velmi výrazně posunout v ochraně nekuřáků, spadla,“ uvedl Němeček.

Hlasování druhého nejsilnějšího poslaneckého klubu bylo pro něj překvapivé. Nad výsledkem jednání o protikuřáckém zákoně se podivili i lidovci, kteří budou požadovat svolání koaliční rady. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) již avizoval, že radu svolá.

  • Země s úplným zákazem kouření: Portugalsko, Španělsko, Francie, Velká Británie, Irsko, Lotyšsko, Maďarsko, Bulharsko, Řecko, Kypr, Malta
  • Země s téměř kompletním zákazem kouření: Dánsko, Nizozemí, Belgie, Itálie, Slovinsko, Polsko, Litva, Estonsko, Finsko, Švédsko, Rumunsko
  • Země s částečným omezením: Německo, Rakousko, Slovensko, Chorvatsko, Lucembursko

Obraz zcela nekuřáckých restaurací se přitom začal hroutit již po hodině jednání. Poslanci totiž schválili návrh, který umožní zřídit v restauracích kuřárny. S tím byl ministr zdravotnictví ještě ochoten smířit se. Návrh, který předložil Marek Benda (ODS), však ministr vnímal „na hranici toho, kdy zákon má mít smysl“. I takto upravený však podle Němečka zákon stále „zachovával všechny zásadní principy, se kterými jsme do toho šli“.

Na hlasování o pozměňovacích návrzích došlo dopoledne takřka ihned po zahájení schůze, v rozpravě vystoupili již pouze dva poslanci. Zatímco Jan Klán (KSČM) tlumočil stanoviska svého stranického kolegy Václava Snopka, který předložil desítky pozměňovacích návrhů, Miroslav Kalousek (TOP 09) využil vystoupení ke kritice vlády. Řekl, že by zákon podpořil, „pokud bychom žili v normálním svobodném liberálním prostředí a vládní strany by krok po kroku nezhoršovaly podnikatelské prostředí a neomezovaly lidskou svobodu“.

Dvojí opakování

Závěrečné schvalování bylo komplikované, poslanci ho dvakrát opakovali. Nejprve protikuřácký zákon odmítli, po zpochybnění hlasování se však zdálo, že Němeček nakonec dostatečnou podporu má. Až po dalším opakování ale žádný poslanec nenamítal, že se výsledek liší od toho, co zamýšlel, a tehdy opět většina přítomných poslanců nehlasovala pro vládní návrh.

Závěr poznamenala ještě přestřelka předsedů poslaneckých klubů s Janem Bartoškem (KDU-ČSL), který schůzi řídil. Předseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek chtěl, aby opakované hlasování proběhlo až ve středu, což Bartošek odmítl s odvoláním na usnesení Poslanecké sněmovny z roku 1999. Nad jeho existencí se podivil i předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. 

Neúspěch po třítýdenní pauze

K projednávání protikuřáckého zákona se poslanci vrátili po třech týdnech. Na minulé schůzi se ke schvalování kvůli obsáhlé debatě vůbec nedostali. Němeček tehdy v rozpravě uvedl, že je ochoten se smířit s některými návrhy na změkčení zákona. Některé pozměňovací návrhy byly ale podle něj podány jen proto, aby zákon nebyl schválen.

Po jeho konečném zamítnutí a nezbytné pauze poslanci ve schůzi pokračovali. Na řadu přišly výroční finanční zprávy politických stran a druhé čtení některých zákonů.