Stát podle Čechů podporuje podnikání spíš velkých firem než malých živnostníků

Založení a provozování podniku podporuje stát spíš v případě velkých podnikatelů. Ukazuje to průzkum, který zpracovala v rámci projektu Trendy Česka TNS Aisa pro Českou televizi. Zatímco v případě velkých subjektů hodnotí podporu jako dostatečnou skoro dvě třetiny lidí, v případě malých živnostníků si to myslí jenom něco málo přes čtvrtinu respondentů.

Stát dostatečně podporuje založení a provozování podnikání v případě velkých podnikatelů, myslí si to 64 procent respondentů. Pouze necelých 30 procent dotázaných zároveň vnímá určitou podporu státu při založení a provozování podnikání u malých nebo středních podnikatelů anebo živnostníků.

Optimističtější, pokud jde o podporu podnikání, jsou muži a mladí lidé od 18 do 29 let. Hůře než ostatní zároveň vnímají situaci ti, kterých se to bezprostředně týká, tedy sami podnikatelé.

Zatímco voliči některé ze stran a hnutí vládní trojkoalice a také KSČM se častěji domnívají, že stát své občany v podnikání podporuje, tak mezi příznivci pravicových stran, tedy ODS a TOP 09, je názor opačný.

Bariérou je nejčastěji legislativa

Mezi ty největší důvody, které Češi považují za překážky pro podnikání, patří zákonné prostředí v podobě státních nařízení a legislativy. Za palčivé to považuje celkem polovina dotázaných, pro skoro třetinu je to nejzávažnější bariéra. Často byla vybrána i složitost daňového systému, myslí si to 41 procent lidí, a peníze či financování podnikání, které uvedlo 37 procent lidí.

Průzkum agentury TNS Aisa pro ČT
Zdroj: TNS Aisa

Naopak nejmenším problémem se jeví současná výše daní pro právní subjekty. Nicméně jak ukazuje detailní analýza, právě výše daní je jednou z častěji vnímaných bariér přímo mezi podnikateli.

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost TNS Aisa. Sběr dat probíhal ve dnech 16. 4. až 22. 4. 2016 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště).