Altner bojuje s byrokracií. Soud mu zastavil i druhý návrh na zablokování účtu ČSSD

Bývalý advokát Zdeněk Altner zatím neuspěl ani s druhým návrhem na zablokování peněz na účtech sociální demokracie. Obvodní soud pro Prahu 1 řízení zastavil, protože ještě nebylo pravomocně ukončeno řízení o Altnerově prvním návrhu. Ten soud v pondělí z formálních důvodů zamítl. ČSSD má svému někdejšímu právníkovi podle pravomocného rozsudku zaplatit 337 milionů korun.

Obvodní soud pro Prahu 1 údajně první Altnerovu žádost o zablokování peněz na účtech ČSSD zamítl kvůli nezaplacení požadované jistiny ve výši deset tisíc korun. Altner ale v pondělí České televizi řekl, že částku složil a soud rozhodl předčasně. Ve stejný den proto podal druhý návrh. 

Podle informací České televize ale zatím ani s druhým návrhem neuspěl. Soud řízení zastavil, protože ještě nebylo pravomocně ukončeno řízení o prvním návrhu. Podle Altnerova právníka Václava Veselého by v nejbližších dnech mohly přijít další kroky, které ale nechtěl z taktických důvodů upřesnit. „Je poměrně složité to připravit, aby to nedopadlo jako s předběžným opatřením,“ vysvětlil.

ČSSD už lhůta na zaplacení vypršela

ČSSD vypršela třídenní lhůta k zaslání peněz ve čtvrtek o půlnoci. Požadavek na zablokování stranického účtu zdůvodňoval Altner obavou, že strana svoje účty vyprazdňuje. Místopředseda sociální demokracie Martin Starec podle něj rozeslal všem krajským a okresním výborům pokyn, aby odsouhlasily 200 tisíc do každé pokladny.

„Mám od pátku informaci, že bezprostředně dávají prostředky mimo dosah exekutora, tak jsem musel jednat v předstihu, a jiné než toto předběžné opatření mi zákon neumožňuje,“ řekl Altner v pondělí v rozhovoru pro Českou televizi.

ČSSD se bojí, že už peníze neuvidí

Právník chce, aby mu ČSSD poslala 337 milionů na účet ve Švýcarsku. Sociální demokracie už dříve proti rozsudku podala dovolání k Nejvyššímu soudu. Peníze nadále poslat nechce, i když tak jedná v rozporu s rozhodnutím soudu. Obává se, že v případě úspěchu před Nejvyšším soudem by se k nim už nemusela dostat.

Podle poslanců hnutí ANO ale sociální demokracie  svým postojem nerespektuje rozhodnutí soudu. Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek po jednání poslaneckého klubu řekl, že by měl každý platit své dluhy. Zároveň ale poznamenal, že jde o věc sociální demokracie, ve které ANO na svého koaličního partnera nyní nehodlá přímo apelovat.

Válková: Politická elita má dodržovat principy právního státu

Postup ČSSD se nelíbí ani bývalé ministryni spravedlnosti za ANO Heleně Válkové. Politická elita má podle ní velkou zodpovědnost jít příkladem a dodržovat zákony a principy právního státu.

Pravomocná rozhodnutí se vždy mají dodržovat. Má se plnit to, co bylo uloženo, ať jde o finanční závazek, nebo jinou povinnost… Jak se má potom prostý občan chovat, když prohraje kauzu a není s tím spokojený?
Helena Válková
bývalá ministryně spravedlnosti za ANO

Podle lidovců jde o vniřní problém ČSSD. „Před deseti dny jsem zaznamenal prohlášení předsedy ČSSD o tom, že budou respektovat rozhodnutí soudu a že se k tomu postaví čelem. Dnes zaznamenávám jiná prohlášení, ale o tom, ať si každý občan udělá obrázek sám,“ řekl první místopředseda lidovců a ministr zemědělství Marian Jurečka.

Altner vyhrál letitý spor s ČSSD, kterou zastupoval ve sporu o sídlo strany, Lidový dům. Soudy pravomocně přiznaly, že mu strana musí zaplatit částku 18,5 milionu korun, která vzrostla o dalších více než 318 milionů kvůli smluvní pokutě za 5734 dní od podání žaloby do vynesení pravomocného rozsudku.

Spor začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s advokátem Zdeňkem Altnerem smlouvu o právní pomoci při získávání svého historického sídla: Lidového domu v Hybernské ulici. Smlouvu dojednal tehdejší místopředseda strany Ivo Svoboda a podepsal ji tehdejší předseda Miloš Zeman. Strana se v ní zavázala, že pokud se právo ČSSD podaří prosadit, vyplatí Altnerovi odměnu ve výši deseti procent z hodnoty objektu.

Poté, co v roce 2000 socialisté získali Lidový dům zpět, obdržel právník 17 milionů (třetinu částky, kterou byla strana ochotná zaplatit); Altner následně podal několik žalob. Na konci března 2016 dovedl k pravomocnému rozsudku spor o 18,5 milionu korun. Sumu vypočítal jako desetinu částky, kterou ČSSD získala na nájemném. Kvůli smluvní pokutě ale musí sociální demokracie zaplatit podstatně víc: 337 milionů korun.

ČSSD se rozhodla peníze Altnerovi neposlat a uspokojovat místo toho jeho věřitele, kteří se jí přihlásili a požadují kolem 20 milionů korun. Zároveň se odvolala k Nejvyššímu soudu a požádala o odklad vykonatelnosti rozsudku. Soud straně v červnu vyhověl. 

Zdeněk Altner v listopadu 2016 zemřel a pohledávka se stala součástí dědického řízení.

Lidový dům
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK