Policisté přišli na FAMU, protože byli neobratní a horliví, vysvětlil Chovanec

Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD neshledal v incidentu s tibetskou vlajkou na pražské FAMU porušení zákona. Policie, která při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga navštívila v souvislosti s vyvěšením tibetské vlajky budovu školy, byla podle něj jen neobratná a zbytečně horlivá. Uvedl to v nedělním diskusním pořadu Partie televize Prima. Zároveň odmítl, že by policisté stranili Číňanům. Pokud se prokáže existence takového pokynu, odstoupí.

Jaké důsledky z postupu policistů na filmové fakultě vyvodí, ministr vnitra nesdělil. V pondělí se Milan Chovanec sejde s děkanem FAMU Pavlem Jechem. Do té doby nechce zveřejňovat informace ze zprávy policejního prezidenta, kterou k postupu policie na akademické půdě obdržel. V předstihu ale zdůraznil, že policisté podle něj zákon neporušili.

Kromě incidentu na FAMU zasahovala policie v souvislosti s návštěvou čínského prezidenta ve dnech 28. až 30. března v celé řadě případů, a to jak proti odpůrcům, tak i příznivcům prezidenta. „Pokud existoval pokyn, že mají čeští policisté stranit Číňanům, že mají každou tibetskou vlajku, kterou vidí, strhnout, tak já z funkce ministra odstoupím. Jestli takovýto pokyn existoval, tak nemám v politice co dělat,“ prohlásil Chovanec v reakci na výtky dalšího hosta pořadu Miroslava Kalouska, předsedy TOP 09. 

Komorous s tím neměl nic společného, tvrdí ministr

Ministr se také vymezil vůči spekulacím o tom, že za příchodem dvou mužů, kteří se ve škole představili jako kriminalisté, stál šéf Útvaru pro ochranu ústavních činitelů Jiří Komorous. „Pan Komorous má moji důvěru. Nevěřím, že by v tom nějak figuroval,“ prohlásil.

Záběry policistů přicházejících na FAMU (zdroj: ČT24)

FAMU se při státní návštěvě čínského prezidenta ve dnech 28. až 30. března připojila k iniciativě veřejného vyvěšení tibetské vlajky coby symbolu vyjadřujícího podporu všem osobám a skupinám, jejichž lidská práva jsou porušována perzekucí ze strany čínského režimu.

V souvislosti s návštěvou čínského prezidenta zasahovala policie v celé řadě případů, a to jak proti odpůrcům, tak i příznivcům prezidenta. Výsledky prověřování celého bezpečnostního opatření chce zveřejnit koncem příštího týdne.

Týdeník Respekt s odvoláním na tři nezávislé zdroje uvedl, že zabavování tibetských, ujgurských a tchajwanských vlajek při pražské návštěvě čínského prezidenta vycházelo z přímé instrukce vedení české policie. Podle ústavních právníků tím policisté porušili ústavní práva demonstrantů. Ministr vnitra i policejní prezident existenci podobné instrukce popírají.

Chovanec opakovaně řekl, že jestliže se prokáže pochybení policie, vyvodí z toho osobní odpovědnost. Pokud existoval pokyn, že mají policisté stranit sympatizantům čínské hlavy státu, tak prý odstoupí z funkce.